Mısır, Şarm El-Şeyh kentinde 'Mısır ekonomisini destekleme ve geliştirme' temalı konferansında Ortadoğu ülkelerinden yardım, Batılı devletlerden de yatırım olmak üzere 45 milyar dolarlık destek sözü aldı.

Kahire yönetiminin yaklaşık beş ay önce tanıtımına başladığı Mısır ekonomisini kalkındırma programına Katar da dahil tüm Arap ülkelerinin katıldığı belirtildi. Türkiye, İran ve İsrail'in davet edilmediği konferansta ABD, dışişleri bakanı seviyesinde, Avrupa Birliği üye ülkeleri ise bakanlar düzeyinde katıldı. Asya ve Afrika'nın da yoğun ilgi gösterdiği konferansa, 100'e yakın ülke ile aralarında Avrupa ve Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın da bulunduğu 25 uluslararası kuruluş dahil oldu.

Şarm El-Şeyh'te dün başlayan ve yarın sona erecek olan konferansta, zengin Arap devletleri kesenin ağzını açarken uluslararası firmalar da ciddi miktarda yatırım sözü verdi.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman yaklaşık 14 milyar dolarlık yardım sözü verdiklerini açıkladı. Yapılan bu yardımların bir kısmı Mısır Merkez Bankası'na, diğer miktarın ise ülkedeki bazı küçük ve orta ölçekli yatırımlar ile sosyal projelere harcanacağı belirtildi. Ayrıca ABD, Siemens firması, 300'er, IMF ise 400 milyon dolar destek sözü verdi.

Petrol devi BP (British Petroleum) ile ‘Batı Nil Deltası’ projesi kapsamında yeni petrol ve gaz yataklarının işletilmesi için de anlaşma sağlandı. Yaklaşık 50 yıldır Mısır'da faaliyet gösteren BP, yeni yatırımın maliyetinin ise 12 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti. Teknoloji devi Siemens de program çerçevesinde bu ülkeye 10 milyar dolarlık yatırım kararı aldıklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi'nin özel davetlisi olarak katılan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, devlet olarak bu ülkeye 5 milyar dolarlık yatırım kararı aldıklarını ifade etti.

Mısır'ın en zengin işadamı olduğu iddia edilen Negip Sawiris konferansta, kendisine ait Orascom şirketinin 3 milyar dolarlık yeni yatırım yapacağını aktardı.

İçecek firması Coca-Cola, halihazırda ülkede var olan yatırımlarına 500 milyon dolar daha ekleyerek devam edeceklerini vurguladı.

MISIR'IN BAŞKENTİ KAHİRE TAŞINIYOR

Mısır yönetimi, yaklaşık 10 yıldır başkente Kahire'nin hem yoğunluğuna ve hem de trafiğine çözüm bulamamıştı. Dün ilk kez Şerm El-Şeyh'te yeni başkentin maket üzerinde tanıtımı Sisi tarafından davetlilere yapıldı. Proje kapsamında tüm devlet kurumları, başbakan ve bakanlıkların taşınacağı aktarıldı. Yeni şehrin Kahire, Süveyş ve İsmailiye şehirlerinin ortasına kurulacağı belirtildi. 45 milyar dolara mal olacağı öngörülen projede, 40 bin odalı oteller ile dünyanın en büyük botanik ve eğlence parkının da kurulacağı aktarıldı. 7 yıl içinde tamamlanması beklenen yeni başkentin nüfusunun 1 milyon yüz bin olacağı, adının ise yine Kahire olarak kalacağı ifade edildi.

Ocak 2011'deki 'Tahrir Devrimi' ve 2013'teki askeri müdahale sonra bazı uluslararası firmalar, Mısır'daki siyasi istikrarsızlığı gerekçe göstererek yatırımlarını çekmişti. Genelde bazı Arap ülkelerinin yardımlarıyla ayakta durmaya çalışan ülke, 'Mısır ekonomisini destekleme ve geliştirme' konferansıyla bu krize kökten çözüm bulmayı hedefliyordu. Programdan, 30-35 milyar dolar beklentisi olduğunu açıklayan Mısır, hedeflediği yardım ve yatırım miktarını geçtiğini açıkladı. Hem istihdamı artıracağını ve hem de ülkeyi yeni bir şekle büründüreceğini vaat eden yönetimin en büyük sıkıntısı ise finansman.