İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye’ye IŞİD’e katılmak üzere kaçan 3 İngiliz vatandaşı genç kızın ardından, hava yolları ve internet şirketlerinin gençlerin radikal hareketlere katılımını engellemek için daha fazla yardımcı olmaları gerektiğini savundu.

Cameron, evlerinden kaçarak Suriye’ye gittiği tahmin edilen 3 genç kızın durumuna yönelik dehşete kapıldığını söyledi. İngiliz Başbakan, gençlerin radikal hareketlere karşı sempati duyarak, terör örgütlerine katılımının, ailelerine çok büyük acılar yaşattığını belirtti.

İngiltere Başbakanı başkent Londra’daki Gatwick Havaalanı’ndan, Türkiye’ye seyahat eden genç kızların uçuş görevlileri tarafından kontrol edilmeden uçağa binmesine karşı tepki gösterdi. Cameron, hava yolları şirketlerinin çocukların sorgulanmadan ve kimliği tespit etmeden seyahat etmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca başbakan, Avrupa Yolcu Adı Listesi’nin potansiyel terör hareketlerini engellemek için acilen bildirilmesi üzerine, Avrupa liderleriyle ortak bir anlaşmaya varıldığını hatırlattı.

Öte yandan, okul ve üniversitelerin de gençlerin radikal hareketlere katılmasını önlemekle yükümlü olduğunu ifade eden İngiliz Başbakan, gençlerin evlerinde internet üzerinden kandırıldığını ve terör örgütlerine katıldığını söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Ulaştırma Bakanı Patrick McLoughlin ise risk altında bulunan çocukların seyahat etmeden önce sorgulanmasına yönelik havayolları şirketlerine yeni düzenlemeler hazırlamak amacıyla bir araya geleceği öğrenildi.

İngiltere’de geçen hafta ise Irak ve Suriye’ye terör örgütlerine katılmak amacıyla giden kişilerin ülkeye dönmesini engellemek amacıyla hazırlanan ‘Terörle Mücadele ve Güvenlik’ tasarısı yasallaşmıştı. Yasaya göre, terör örgütleriyle bağlantılı olduğu ve terör bölgelerine seyahat etme girişiminde bulunan şüphelilerin pasaportlarına, geçici süreyle el konabilecek. Ayrıca, bölgelerden ülkeye dönmek isteyen kişilere ise ülkeye giriş yasağı uygulanabilecek.