Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Lobisi olan, bu lobiye dayalı olarak kendini anlatan kamu diplomasisi yapan ülkeler sadece Amerika'da değil Amerika üzerinden dünyada da etkisini artırabiliyor. 198 bin rakamı az bir rakam değil, çok ciddi bir güç. Bu güçle hareket edecek olan dost ve akraba toplulukları da pekiştirdiğimizde ABD'de Türk rüzgarı estirmek hiç de zor değil" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir dizi görüşme için geldiği New York'ta Türk - Amerikan Dernek yöneticileri ve üyeleri ile bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Ahmet Davutoğlu, "Birlik ve beraberliğinizi korumalısınız. Değişik siyasi görüşlere sahip olabilirsiniz. Değişik mezhebi, etnik, kültürel geçmişe sahip olabilirsiniz. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelmiş olabilirsiniz ama size şunu ifade etmek isterim ki, hiçbirinizin biçim açımızdan diğerinden farkı yoktur, her biriniz gönlümüzde fidansınız, dostluğu muhabbeti büyüyen bir fidan ve her biriniz Türkiye Cumhuriyeti devletinin çağdaş, kalkınmış, büyüyen Türkiye Cumhuriyeti devletinin eşit vatandaşlarısınız. Bu anlayışla mutlaka birlik beraberlik içinde olunuz ve her ne surette olursa olsun bu birlik beraberliği bozacak unsurlara itibar etmeyiniz. İkincisi bu birlik beraberlik bir hedefe matuf olmalıdır. Bu hedef de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak sizlerin ABD'ye entegre olmanız. Entegrasyondan kastım, ABD'nin siyasi hayatına, kültürel hayatına, akademik, ekonomik hayatına girmeniz, nüfuz etmeniz, etkinlik kazanmanız ve orada diğer vatandaşlarımızla birlikte çalışarak Amerika'daki Türk varlığını güçlendirmeniz. Pasif vatandaş topluluğu istemiyoruz" diye konuştu.

Amerika ve Avrupa'da aktif vatandaş topluluğu istediklerini kaydeden Davutoğlu, "Siyasetin her alanında olan ekonomik hayatta aktif şekilde kendini gösteren başarı hikayeleri istiyoruz. ABD'de çok güzel başarı hikayelerimiz var. Ben akademik hayatta biliyorum. Ne kadar çok ciddi beyin göçünün ABD'ye yapılmış olduğunu görmüşümdür. Dolayısıyla birlik beraberliğinizi korumak yanında Amerika'daki mevcudiyetinizi artırmak için örgütlenmeniz bizim en temel talebimizdir. Bu örgütlenme bugün burada 80'i aşkın dernek temsilcisi olduğunu büyükelçimiz söyledi. Amerika sathında eminim bu yüzlere ulaşır. Artık eskiden olduğu gibi bir toplantı yapmak için veya bir istişarede bulunmak için fiilen bir yere gitmek gerekmiyor. Teknoloji o kadar imkanlar veriyor ki büyük networkta bu potansiyeli bir araya getirebiliriz" şeklinde konuştu.