Almanya’da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için dövizli askerlik bedelinin 6 bin Euro’dan bin Euro’ya indirileceğini söyledi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Dortmund’da 'Dortmund Buluşması' etkinliğine katılan Davutoğlu, “Teröre karşı duralım hep beraber ama teröre karşı durduğumuz gibi İslam karşıtlığına, Türk karşıtlığına karşı da dimdik dururuz.” dedi.

Türkiye ile Almanya tarihi iki dost ülke olduğunu anlatan Başbakan Davutoğlu, "Türkiye ile Almanya arasında yüksek düzeyli işbirliği kurma kararı aldık. Bundan sonra Türkiye ve Almanya’da iki yılda bir kez bir araya gelip bütün bakanların katılımıyla yüksek düzeyli işbirliği konseyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

“2014 yılında Almanya’da sadece 22 camimiz saldırıya uğradı.” hatırlatmasını yapan Davutoğlu, bu gibi durumlarda sükûnetle hakların aranması gerektiğine değindi. Bütün Avrupa ülkelerine ve özellikle de Almanya'ya seslendiğini kaydeden Davutoğlu, "Hep beraber çoğulcu kültürü koruyalım. İnsan haklarına saygılı çoğulcu bir kültürde Avrupa kıtasında bir arada yaşayalım." çağrısında bulundu. Davutoğlu ayrıca, "Teröre karşı duralım hep beraber ama teröre karşı durduğumuz gibi İslam karşıtlığına, Türk karşıtlığına karşı da dimdik dururuz." diye konuştu.

'GÖLGE ETMEYİN, BAŞKA İHSAN İSTEMEZÜK'

Alman Parlamentosu’na seslenen Davutoğlu, soykırım iddiaları hakkında da şunları söyledi: "Sözde soykırım iddiası üzerinden eğer birisi bize tarih dersi vermeye kalkarsa, biz onlara deriz ki Ermeniler de dahil bütün Anadolu halklarıyla bin yıl biz bir arada yaşadık. Biz onlarla nasıl konuşacağımızı, tarihi nasıl ele alacağımızı biliriz. Siz üçüncü taraflar var ya kim olursa olsun, gölge etmeyin başka ihsan istemezük."

'DÖVİZLİ ASKERLİK BEDELİ BİN EURO'YA İNİYOR'

Davutoğlu en geç 2013 yılına kadar Türkiye’nin yüzde yüz savaş uçağı yapacağını kaydetti. Davutoğlu 7 Haziran'da tekrar başa gelmeleri halinde ise yapılacaklarını sıraladı.

Davutoğlu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için dövizli askerlik bedelinin 6 bin Euro’dan bin Euro’ya indirileceğini belirtti. Davutoğlu ayrıca, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için 217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz." açıklamasında bulundu.

Davutoğlu, yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresinin 2 yıla çıkarılacağının altını çizdi. Yurtdışında öğrencilere verilen burslara da değinen Başbakan, "Yurtdışındaki vatandaşlarımıza, şimdi Almanya'da olup da okuyan gençlere, akademik destek ve burs sağlıyoruz. Bu çerçevede, lisans bursu olarak 500 Euro, yüksek lisans bursu olarak 700 Euro, doktora bursu olarak bin avroluk burs desteği veriyoruz gençlerimize." ifadelerini kullandı.