Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mogadişu ziyaretinin hemen öncesinde bu şehirde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırının hedefinde Türk heyetinin olduğu iddiasının netleşmediğini söyledi.

Somali’nin zaten güvenlik riskinin yüksek olduğu bir ülke olduğunu ifade eden Davutoğlu, son saldırıda 3 Somalilinin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Türk heyetinin kaldığı otelin karşısında bir saldırının söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, “Doğrudan bizim heyeti hedef alıp almadığı konusunda incelemeler devam ediyor.” dedi. Davutoğlu, Türkiye’nin Mogadişu büyükelçisinin Somalili yetkililerle birlikte Erdoğan’ın ziyareti için her türlü güvenlik önlemini almakta olduğunu dile getirdi. 2012’de çok daha zor şartlar altında Erdoğan’la birlikte Somali’ye gitmekten vazgeçmediklerini hatırlatan Davutoğlu, “Gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye’nin böyle riskli durumlarda kararlı tutumu değişmez.” diye konuştu.

Somali’ye yönelik insani yardımların ve ekonomik pazarların çeşitlendirilmesini içeren stratejik kararı değiştirmelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, “Bunu da salt Türkiye’ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirmek doğru olmayabilir. Araştırmalar devam ediyor. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız da Somali’ye gidecekler. Sağ ve salim olarak gidip, sağ ve salimen inşallah ülkemize gururla, onurla dönecekler.” dedi.