Birleşmiş Milletler (BM) çalışmalarına katılmak üzere New York’ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yaptığı ikili görüşmeler hakkında
bilgi verdi. Davutoğlu, Suriye ve mülteciler konusunun görüşmelerin odak noktası olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye iç politikası ile ilgili soruları da cevapladı.

'DAVUTOĞLU, HDP'NİN AÇIKLAMASI ART NİYETİ ORTAYA KOYAN AÇIKLAMA'

HDP'nin sandıkların taşınması halinde boykota bile gidebileceğine yönelik açıklamalarını değerlendiren Davutoğlu, "Zihnin gerisindeki art niyeti ortaya koyan bir açıklamadır." dedi. Başbakan, "Açıklama, aslında sandıklar konusunda duydukları güvensizliğin ifadesidir. YSK, Türkiye'de bağımsız bir kurum olarak Türkiye'deki seçim güvenliği bağlamında eğer bunu gerekli görüyorsa herkesin buna saygı duyması lazım. Herkesin rahat ve güvenlik sağlanmış ortamda siyasi iradesini beyan edebilmesine imkan sağlayacak her düzenleme teşvik edilmeli, olumlu görülmeli. Burada alınan karar seçim güvenliği içinde her vatandaşımızın objektif ve kendi iradesini sağlayacak bir ortamın sağlanmasıdır. Bu konuda HDP, aslında zihninin gerisindeki art niyeti ortaya koyan bir açıklamadır bu. Güvenliğin olmadığı yerlerde YSK için baskı uygulama imkanlarının ortadan kalkması HDP'nin oyununu bozan bir gelişmedir. Bu sebeple bu tepkiyi veriyorlar. Herkesin sandık güvenliğine saygı duyması ve sandıktan çıkacak neticeye de kesinlikle uyması beklenir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayrı ayrı görüştüğünü, Suriye'deki son gelişmeler kapsamında görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Davutoğlu, dün akşam verdiği resepsiyonda da ABD Başkanı Obama ile görüşme imkanı olduğunu dile getirdi.

Görüşmelerde, ülkelerin Türkiye’nin terörle mücadelesine destek verdiğini belirten Davutoğlu, “Birçok ülkeden gelen açık destek var Türkiye'nin terörle mücadelesine destek konusunda hemen hemen bütün görüştüğümüz taraflar son olarak da Pakistan Başbakanı Sayın Navaz Şerif de Türkiye'nin her zaman yanında olduklarını ifade ettiler. Terörle mücadele konusunda uluslararası desteği sağlamak, diğer taraftan da Suriye ve mülteciler konusunda artan duyarlılığı uygulanabilir politikalara dönüştürebilmek bağlamında birleşmiş milletler zemini çok önemli bir imkan sağladı.” dedi.

'UCUZ BİR POLEMİK'

Başbakan Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı görüşmede, masada İran bayrağı olmasına karşın, Türk bayrağının yer almamasıyla ilgili eleştirilere de cevap verdi. Davutoğlu, eleştiriler için “Ucuz bir polemik” ifadelerini kullandı. Başbakan, “Bir kere burası karşılıklı ziyaretlerle gerçekleşen toplantılar zemini değil. Biz onların mekanına gittik. Dikkat ederseniz bayrak da masaya konan sembolik mahiyettedir. Bu tür görüşmelerde bazen bayrak oluyor, bazen olmuyor. Bazen de hiç bayrak olmuyor. Bizim bayrağımızı nasıl dalgalandırdığımıza da cümle alem şahittir. Seçim öncesi gülünç duruma düşürür insanları.” diye konuştu.

Bir gazetecinin "CHP size seçim kampanyalarının centilmence geçmesi için bir mektup yazmış" sözleri üzerine, CHP'nin mektubunun Ankara'ya iletildiğini, henüz eline ulaşmadığını kaydetti.

Başbakan şöyle devam etti; "CHP'nin mektubu daha elime ulaşmadı. Muhtemelen Ankara'da. Tabi dikkatlice okuyacağım. Ama muhtevasının seçimlerde karşılıklı siyasi nezaket içinde davranma noktasında yapmış olduğum çağrıya cevabi mahiyette olumlu bir cevap niteliği taşıması açısından olumlu olduğu kanaatindeyim. Güzel bir gelişmedir. Siyasi parti liderleri arasında diyaloğun olması, yazışmalarla bazı prensip ve ilkesel bazı konuların alınması baştan beri savunduğumuz bir husus. Mektubu elime geçtiğinde dikkatlice inceleyeceğim ama ilk izlenimim muhteva ile ilgili aldığım bilgi hakkında söylüyorum, olumludur. Biz buna olumlu şekilde yaklaşırız. Önemli olan MHP ve HDP'nin de buna olumlu tavır sergilemesi. Kampanya konusunda bütün Türkiye'de tek bir standardın uygulanması lazım yani AK Parti'nin diğer partilerden farkı şu biz her yerde propaganda yapıyoruz. Bizim CHP ile varacağımız anlaşmanın mümkün olan en az israf ve parti bayraklarını kast ediyorum."