Başbakan Ahmet Davutoğlu iki günlük Pakistan ziyaretindeki birinci gününde yaptığı basın toplantısında, Türkiye'deki çözüm sürecinin kritik bir aşamada olduğunu söyledi.

Davutoğlu, başkent İslamabad’da Başbakan Navaz Şerif ile bir araya gelmesinden sonra yüksek düzey stratejik işbirliği toplantısına katıldı. Daha sonra yaptığı basın toplantısında Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 15 Şubat ile birlikte kritik bir sürece girildiğine ve muhalefet ile ortak hareket ederek meclisi kilitleyeceklerine yönelik açıklaması hakkında neler düşünüldüğünün sorulması üzerine çözüm sürecinin samimiyet, cesaret ve iyi niyet istediğini dile getirdi. Her gün çözüm süreci demenin yeterli olmadığına dikkat çeken Davutoğlu, gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, Türkiye’yi Suriye ve Irak şartlarına dönüştüreceğiz yaklaşımı varsa bunu kabul edemeyeceklerini, çözüm sürecinin bu anlamda kritik bir aşamada olduğunu kaydetti.

“HER ŞEYİN İLACI, DEMOKRASİ VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜDÜR”

“2013 Mart’ta çözüm sürecine ilişkin başlangıç olduğunda 2 ay içerisinde bütün silahlı unsurların Türkiye’den çekilmesi ve silahlı mücadeleye son verilmesi çağrısı yapılmıştı.” diye konuşmasına devam eden Davutoğlu, açıklamaların hala kafaların karışık olduğu intibaı verdiğini söyledi. Davutoğlu, “Bizim tutumumuz açıktır. Türkiye’de her şeyin ilacı demokrasidir. Her şeyin ilacı fikir özgürlüğüdür.” dedi. Davutoğlu ayrıca, her şeyin tartışılacağı platformun ise TBMM ve sivil toplum yapıları olduğuna dikkat çekti.

"Eğer bir ülkede demokrasi varsa, fikirler açıkça paylaşılabiliyorsa, herkes kanaatini ifade edebiliyorsa, düşüncesini istediği dilde, istediği şekilde dile getirebiliyorsa o zaman silahlara ne ihtiyaç var?" diye konuşmasına devam eden Davutoğlu, "Yok, Türkiye’yi Suriye, Irak şartlarına dönüştüreceğiz gibi bir yaklaşım içerisinde olacaksa veya böyle bir anlayış varsa bunu da kabul etmek veya buna teslim olmak mümkün değil. Biz de bu anlamda çözüm sürecinin kritik bir aşamada olduğunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, özellikle bu günlerde yapılacak açıklamalarda ve atılacak adımlarda her zamankinden daha dikkatli olunması gerektiği uyarısını yaptı. Türkiye’nin bu anlamda kritik bir aşamada olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, yönetimin çözüm süreci noktasında tereddüt içinde olmadığını belirtti.

Davutoğlu ayrıca muhalefete yüklenerek "Dersim olayı başta olmak üzere bir iç muhasebe ve özür dileme cesareti bile göstermeyen CHP ile HDP’nin yan yana gelmesini" ilginç buldu. 7 Haziran’dan sonra yeni bir siyasi tablo oluşacağının altını çizen Davutoğlu, yeni anayasayı beraber oluşturma teklifi yaparak “Neden pozitif bir dil kullanmıyorlar? Hep beraber yeni bir anayasa yazalım.” dedi.

"DIŞ TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK"

Öte yandan, Pakistan’da görüşmelerin çok iyi geçtiğine değinen Davutoğlu, Afganistan, Hindistan, Suriye ve Irak’taki gelişmeler konusunda fikir alışverişi yapma imkanı bulduğunu kaydetti.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaretin son dönemde düşüş trendi içerisine girdiğine dikkat çeken Davutoğlu, yaptıkları görüşmelerde serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalamak için ekonomi bakanlarının çalışmaları yönünde mutabakata varıldığını belirtti. Davutoğlu, serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasından sonra kademeli olarak dış ticaret hacminin 3 milyar, 5 milyar ve 10 milyara çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Davutoğlu konuşmasında ulaştırma konusunda işbirliği çerçevesinde, hızlı tren ve lokomotiflerin yapımı ve Pakistan’da ortak çalışma konusunda ortak perspektifin bulunduğunu da söyledi. Havayolu uçuşlarının frekanslarının artırılması konusunda, prensipte pozitif bir yaklaşımın bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, enerji, tarım, turizm alanında ve öğrenci değişimi konusunda önemli bazı kararların alındığını duyurdu.

Toplamda 11 anlaşmanın imzalandığına dikkat çeken Davutoğlu, sadece dostluk ve kardeşlik bağları üzerinden değil, ortak stratejik perspektifle de birlikte bir gelecek inşa etmelerinin vaktinin geldiğini söyledi. Davutoğlu, daha önce iki ülke arasında imzalanan 40 anlaşmanın da hayata geçmesi için bir takip mekanizmasının kurulacağını ifade etti.