Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın son kararıyla faizde düşme trendinin teyit edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Tabii her türlü görüşe açık olmakla birlikte, ekonominin gelen dengelerinin seyri itibariyle baktığımızda sıhhatli bir seyir içinde olduğumuzu, faizlerin düşme trendinin bundan sonra artarak devam edeceğini vurgulamak isterim.” dedi.

İsviçre’nin Davos kasabasında Erdem Başçı’ya yönelik tutumunun sorulması üzerine Ahmet Davutoğlu, Davos’ta kendisiyle detaylı bir görüşme yapmadıklarını fakat Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile Merkez Bankası Başkanı’nın görüşmesinin son derece doğal olacağını söyledi.

Başbakana Davutoğlu, bankaya yönelik eleştirilerle ilgili şunları söyledi:

"Merkez bankaları dünyanın her yerinde bu tür kritik dönemeçlerde aldığı kararlar dolayısıyla öyle veya böyle gündeme gelir. Avrupa Merkez Bankası karar aldığında Brüksel’de de taraftar olan olur, karşı çıkan olur, tartışılır. Türkiye demokratik bir ülke. Herkes kanaatini serdeder. Tabii hükümet olarak bizim sorumluluğumuz Türk ekonomisinin bu kritik süreçte sağlam sularda doğru bir istikamette seyretmesi. Şimdi istikamete baktığımızda gördüğümüz şey şudur: Türkiye’de son aylarda enflasyonda da faizde de zaten beklenti olarak da bir düşme trendi ortaya çıkmıştır. Enflasyonda düşme trendi çok açık bir şekilde gözleniyor. Şimdi bu kararla da faizde de düşme trendi teyit edilmiştir. Tabii biz de faizlerin daha fazla inmesini, özellikle ülkede yatırım ortamının iyileştirilmesi bakımından faydalı görürüz. Ancak ana çizgi itibariyle baktığımızda bu düşme trendinin devam edeceğine inanıyorum. Bu konunun da son derece, tabii her türlü görüşe açık olmakla birlikte, ekonominin gelen dengelerinin seyri itibariyle baktığımızda sıhhatli bir seyir içinde olduğumuzu, faizlerin düşme trendinin bundan sonra artarak devam edeceğini vurgulamak isterim. Merkez Bankası başkanıyla da bu konuları hep ele alırız, konuşuruz. Önümüzdeki haftalarda, aylarda faizin daha büyük bir ivmeyle aşağı doğru yöneleceğine dair güçlü bir kanaatimiz var. Bu konuları da Merkez Bankası ile her zaman paylaşırız. Merkez Bankası’nın misyonu var, bakanlıklarımızın ve hükümetimizin misyonu var. Özel sektörün misyonu var. Ama nihai kertede ekonomi entegre bir alandır. Önemli olan finansal yapının gücünü koruması ve bu finansal yapının reel sektöre ivme katacak şekilde araçlara sahip olması. Bu araçlardan tabii düşük faiz her zaman reel sektörü harekete geçirecek bir unsurdur. Ta ki finansal yapıda herhangi bir zaafa yol açılmasın. Bunların hepsini bir arada değerlendirmek icap eder. Ben genel trendin olumlu yönde olduğu kanaatindeyim.”