Başbakan Ahmet Davutoğlu, taşınan Süleyman Şah türbesi için Suriye Eşmesi’nde çevrilen bölgenin artık Türk toprağı olduğunu söyledi. Ahmet Davutoğlu, Suriye rejiminin ‘savaş sebebi sayarız’ açıklamasına da ‘kıymet-i harbiyesi yoktur’ tepkisini verdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la düzenlediği ortak basın toplantısında soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, Şah-Fırat adı verilen operasyonla Türkiye’nin uluslararası hakkını kullandığını söyledi.

Bütün taraflara ve BM’ye gerekli bildirimlerde bulunduklarını ifade eden Davutoğlu, daha önce de türbenin yerinin değiştirildiğini anlattı. Başbakan Davutoğlu, “Türkiye, kendi toprağı olarak gördüğü yeni yeri, şu anda Suriye Eşmesi’nde inşa edilen türbe bulunduğu çevre artık Türk toprağıdır. Bunun tartışılır bir tarafı yoktur.” dedi.

Suriye hükümetinin bunu tartışmak yerine, Türkiye’nin de toprağı olarak kabul ettiği o bölgede niçin mevcut olmadığını izah etmesini isteyen Davutoğlu, “Suriye rejimi şu anda (türbenin eski yeri) Karakozak’ta yoktur. Fiilen yoktur. Fiilen yoktur. Orada DEAŞ (IŞİD), Özgür Suriye Ordusu, PYD kontrolü vardır ama Suriye rejiminin kontrolü yoktur.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkalarına savaş gibi naralar atmasının da kıymet-i harbiyesi yoktur. Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, ülkelerine huzur getirsinler ve halklarıyla barışsınlar. Ondan sonra bu konuda fikir beyan edebilirler.”

Davutoğlu, muhatap olarak Suriye Ulusal Koalisyonu’nu aldıklarını ve onların da türbe ile ilgili tasarruflarını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Türkiye gerekli gördüğü anda kendi ulusal çıkarı için gerekli gördüğü adımı atar. Bu adımı attık ve Şah-Fırat Operasyonu başarıyla tamamlandı. Bütün dünyanın gıpta ettiği bir başarıyla. Trafik kazası diyebileceğimiz bir kaza dışında hiçbir kaybımız olmadı. Mükemmelen işleyen bir operasyondu. Şu ana kadar da uluslararası toplumdan herhangi bir olumsuz kanaat serdeden olmadı. Suriye ve Suriye rejimini destekleyen bazı çevreler dışında. Türkiye’yi kimse dolaylı ya da doğrudan tehdit edemez.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin operasyon için terör örgütü PYD’den izin ve destek aldığı şeklindeki iddiaları da reddeden Davutoğlu, “Türkiye, kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde kimseden izin de almaz, destek de istemez. Bu anlamda ne izin istenmiştir ne destek talep edilmiştir.” dedi.
Sadece teknik olarak alanda mevcut olan taraflara bildirimde bulunduklarını ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin kudretini kimsenin test etmemesi gerektiğini bir kez daha söyledi.