İngiltere’nin önde gelen gazeteleri Independent ve Times’a, Londra ziyareti sırasında röportaj veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Suriye sınırını kapatmanın imkansız olduğunu söyledi.

Times’ın diplomasi editörü Roger Boyes ve Independent gazetesi Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn’e verdiği röportajda Başbakan Davutoğlu’nun, Türkiye’nin Suriye sınırının 937 kilometre uzunluğunda olduğuna ve sınır bölgesinin her yerine asker yerleştirilmesinin mümkün olmadığını açıklayan cümlesi dikkat çekiyor.

Times gazetesi “Türkler kabul ediyor: Suriye’ye geçen cihatçıları durduramayız” başlığıyla, Davutoğlu’nun, “Suriye sınırını kapatmak, teknik ve etik nedenlerden ötürü pratik olmaz.” sözlerine yer veriliyor.

Independent gazetesi ise ‘Türkiye Başbakanı: “Suriye’ye giden gönüllü cihatçılar durdurulamaz” dedi’ başlığıyla, Başbakan Davutoğlu’nun, gönüllü militanların Türkiye’den Suriye’ye geçişinin durdurulmasının olanaksız olduğu açıklaması vurgulanıyor.

Times gazetesi haberinde, bugün Londra’da düzenlenen IŞİD zirvesine işaret ederek, Paris’te yaşanan son terör saldırılarında, Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçan Hayat Boumedienne’in, ele alınacak esas konular arasında olacağını yazıyor. Gazete, Davutoğlu’nun “Biz elbette, Suriye sınırını askeri bölge ilan ederek kapatabiliriz. Fakat bizi eleştiren aynı insanlar, bu sefer de barbar Türkiye, sınırını kapatması sonucu bir çok insan öldürüldü diyebilir.” ifadelerini aktardı.

Davutoğlu’nun, ne IŞİD örgütünün ne de Esed yönetiminin Suriye savaşında galip gelmesini istemediğini belirten Independent ise, başbakanın müttefik ülkelerin askeri kara harekatını tercih etmemesi halinde tek çözümün, ılımlı muhalif güçlerin silahlandırılması olduğu sözlerine yer veriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun röportajlarda vurguladığı diğer bir konu ise Türkiye’nin IŞİD’in gelişmesinde herhangi bir katkısı olmadığıyla alakalı. Davutoğlu, 2003 yılında başlayan Irak Savaşı ve ABD’nin IŞİD’in oluşmasında etkili rol oynadığına değiniyor.

Ayrıca Times gazetesi, Davutoğlu’nun, entegre bir strateji oluşturulduğu takdirde, Türkiye’nin de IŞİD ile mücadele ile ilgili plana dahil olacağı üzerinde duruyor. Ancak haberde, başbakanın NATO müttefiklerinin tek bir kaygıya odaklandığı ve Türkiye’nin güvenliği dikkate almadığı müddetçe, strateji planlarına dahil olunmayacağını söylediği aktarılıyor.