Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurtdışında Gülen Hareketi’yle bağlantılı okulların kapatılması için cumhurbaşkanı, şahsı ve bakanların gittikleri her yerde girişimde bulundukları bilgisini teyit etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yaptığını doğrulayan Ahmet Davutoğlu, buna gerekçe olarak ise “Çünkü maalesef son dönemde bu yapı, eğitim faaliyetlerinden daha çok ülkemizi karalamaya dönük faaliyetlere ağırlık veriyor.” diye konuştu. Hemen ardından ise “Bizim bunlardan bağımsız olarak da zaten aldığımız stratejik bir karar vardı.” dedi. Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türk okullarının şu anda verdiğinden daha iyi eğitim imkanı vereceğini iddia etti.

Davos’ta konuyla ilgili soruya cevap veren Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çalışmasıyla ilgili, “Bu çalışma yeni bir çalışma değil. Ben dışişleri bakanı iken, Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanken ele aldığımız, eğitim faaliyetlerini bütünüyle koordine edecek, bu anlamda da doğru bir eksen yürümesini sağlayacak şekilde bir yapılanma.” dedi.

Yurtdışında MEB’e bağlı okulların da olduğunu hatırlatan Ahmet Davutoğlu, “Şimdi bu yeni çalışmayla bütün bunları bir çerçevede topluyoruz ve aynen Yunus Emre Kültür Merkezleri gibi, buna benzer bir yapılanma ile bütün okullarımızın bir kültür faaliyeti olması itibariyle var olanların aynı çatı altında toplanması ve yeni okulların açılması suretiyle, bu paralel yapının Türkiye’ye zarar veren faaliyetleri dolayısıyla ortaya çıkabilecek boşluğu da ortadan kaldıracak bir yapılanma.” diye devam etti.

“STRATEJİK KARAR ZATEN VARDI”

Davutoğlu, böyle bir yapılanma kararı almalarıyla ilgili gerekçeler sıraladı fakat daha sonra “Bizim bunlardan bağımsız olarak da zaten aldığımız stratejik bir karar vardı.” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, şunları söyledi: “Çünkü maalesef son dönemde bu yapı, eğitim faaliyetlerinden daha çok ülkemizi karalamaya dönük faaliyetlere ağırlık veriyor. Her yerde. Afrika’da ve dünyanın her yerinde. Türkiye’nin içinde en küçük olumsuz gibi görülecek bir haberi büyütüyorlar veya böyle bir haberi oluşturuyorlar, yayıyorlar, gündeme getiriyorlar. Türkiye ile ilgili ne kadar karalama kampanyası varsa içinde yer alıyorlar. Yani eğitim dışında her şeyi yapar hale geldiler. O zaman da tabii, bizim bunlardan bağımsız olarak da zaten aldığımız stratejik bir karar vardı. Yurtdışındaki eğitim faaliyetlerini tek bir çatı altında toplamak.”

“DOST VE KOMŞU ÜLKELERE DAHA İYİ EĞİTİM İMKANI”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türk okullarının şu anda verdiğinden daha iyi eğitim imkanı vereceğini iddia etti.

Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu çalışmaları biz Eylül ayı gibi belli bir aşamaya getirmiştik. Ben başbakanlık görevini aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığımıza talimat verdim. ‘Bir an önce bu çalışmayı’ tamamlayın diye. Bu konularda belli bir aşamaya gelelim. Muhtemelen önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda Pazartesi günü arkadaşlar sunacak hale getirirler. Süratle de bu yeni yapılanmayla, Türkiye’nin hak ettiği şekilde eğitim alanında tanınması, dost ve komşu ülkelere daha iyi eğitim imkanları sunulması bağlamında tarihi bir adım atacağız.”