Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD'e operasyon yapılmasına ilişkin olarak, "Şu ana kadar sürdürülen çalışmalar dışında bir çalışma gündeme gelirse Türkiye'nin yapacağı katkılar konusunu da ele alırız" dedi.

Davutoğlu ile Portekiz Başbakanı Passos Coelho, başbaşa görüşmelerinin ardından, Türkiye-Portekiz Hükümetlerarası Zirvesi ilk toplantısına başkanlık etti.

Yapılan toplantının ardından Coelho ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriye ve Irak'ta terörün getirdiği problemler ve teröre karşı verilecek mücadeleyi kapsamlı şekilde ele aldıklarını kaydetti.

Musul'da IŞİD'e yönelik operasyona ilişkin bir soruyu cevaplandıran Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi; "Bugün Ankara'dan Bağdat'a giden askeri uçaklarımız Sayın Abadi'nin Türkiye ziyareti esnasında savunma bakanlarımız arasında gerçekleştirilen toplantıda beyan edilen ihtiyaçlar vesilesiyle Bağdat'a gönderilen malzemelerden oluşmaktadır. Türkiye ile Irak arasında savunma, güvenlik alanında yapılan anlaşmalar var.

Irak'ın istikrarı Türkiye için hayati önem taşıyor. Yine aynı şekilde benim Irak ziyaretim esnasında hem Bağdat'ta hem Erbil'de görüşmeler yapmıştık. Erbil ve cıvarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Peşmerge güçlerine verdiği eğitim alanlarında ziyaret etmiştik. Dolayısıyla Kuzey Irak Bölgesel Yönetimiyle de bu anlamda güvenlik işbirliği anlaşmamız var. Irak'ın ve Suriye'nin istikrarı bizim için hayati önem taşır. IŞİD başta olmaz üzere terör örgütlerinin bu ülke topraklarında oluşturdukları güvenlik riskleri Türkiye içinde güvenlik riskidir. Bu konuda tutumumuz açık ve net olmuştur.

Biz her zaman Suriye rejiminin kanlı saldırılarına karşı durduk, terör örgütünün acımazı ve insanlık dışı faaliyetlerine de karşı durduk, tutumumuz ilkeseldir. Bu anlamda da koalisyon içinde yapılan istişare süreçlerinin içindeyiz. Musul halkının da içinde olduğu bir süreçle tekrar barışa, huzura kavuşması bizim için tarihi ve stratejik bir misyondur. Bu anlamda tabi ki şuana kadar olduğu gibi Irak hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi ve ayrıca Musul Valisini öncülüğünde yapılan çalışmalara destek verdik. Geçen haftada Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türkiye'deydi. Kendisi Irak Cumhurbaşkanı adına Musul'un kurtarılmasıyla ilgili görevlendirilmişti. Bütün bu konuları ele aldık. Ancak bundan sonraki aşamada ortada hemen beyan edilmiş bir operasyon ya da yapılacak şuana kadar sürdürülen çalışmalar dışında bir çalışma gündeme gelmiş değil. Gelmesi halinde Türkiye'nin yapacağı katkılar konusunu da tabi ki ele alırız."