Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Umarız Mısır’da yeni bir yaklaşım olur ve yeni bir dönem başlar. Siyasi hükümlüler serbest bırakılır ve Mısır içerisinde çok daha farklı yaklaşımlar, çok daha hoşgörülü bir ortam oluşur.” dedi.

Birleşmiş Milletler’de Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda sorulan bir soru üzerine Ahmet Davutoğlu, “Mısır, bölgedeki istikrarın omurgasıdır. Gerçekten çok büyük bir medeniyet geçmişi vardır. Mısır halkı da Türk halkının tarihsel olarak kardeşi ve dostudur.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte doktora tezini yazmak için Kahire’de bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, “Mısır kültürünün ne kadar derin olduğunu biliyorum. Mısır halkının ne kadar onurlu olduğunu biliyorum. Mısır halkına, tarihine ve Mısır’ın Ortadoğu’daki rolüne büyük saygı duyuyorum. Mısır olmadan, bölgede kapsamlı bir istikrar olmaz. Biz bunu gayet iyi biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Hükümet olarak yakın geçmişte Mısır’la çok iyi ilişkiler kurmaya çalıştıklarını ifade eden Ahmet Davutoğlu, bununla birlikte askeri darbelere ilkesel olarak karşı olduklarını vurguladı. Davutoğlu, “Seçilmiş bir devlet başkanı bugün Mısır’da hapistedir. Binlerce kişi, askeri darbeye muhalefet ettikleri için siyasi hükümlü olmuşlardır.” dedi.

İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ İÇİN ‘UZLAŞMA SÜRECİ’ ŞARTI

Mısır’daki siyasi sorunların yine Mısır halkı tarafından çözülmesine inandıklarını dile getiren Davutoğlu, burada uzlaşma sürecinin başlaması halinde Türkiye ve diğer ülkelerin Mısır’la çok iyi ilişkiler kuracağına inandıklarını vurguladı. Mısır’da ve çevresinde barışçıl bir ortam görmek istediklerini söyleyen Davutoğlu, bu ülkenin içişlerine karışma ya da bir fikir empoze etmek niyetinde olmadıklarını dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, bununla birlikte Mısır’da muhaliflerin ömür boyu hapse mahkum edildiği ortamın hem bölgesel istikrarı hem de Kahire’nin Gazze’de oynayacağı rol göz önüne alındığında Filistin meselesini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Davutoğlu, şunları söyledi: “Bizim güçlü ve istikrarlı bir Mısır’a ihtiyacımız var. Türkiye olarak bazı konularda görüşlerimizi ifade ediyorsak, Mısır’ın oynayacağı rolü, siyasi ve tarihi derinliğini ve olgunluğunu baltalamayı amaçlamıyoruz. Tahrir Ruhu’na saygı gösterilmeli. Tahrir Ruhu, özgürlük ve onur içindi. Sadece Mısır halkı için değil, bütün Arap halkları ve Türkler de dahil bütün Ortadoğu halkları içindi. Umuyoruz ki Mısır bu sorunları çözecektir ve hem Mısır halkı hem de bizim için yeni bir dönem başlayacaktır.”