Türkiye ile Macaristan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSİK) ikinci toplantısı Budapeşte’de gerçekleştirildi. Toplantının ardından iki ülke arasında çeşitli konularda işbirliği anlaşmaları imzalandı. İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan başbakanlar, Türkiye ve Macaristan olarak, Avrupa Hun İmparatoru Atilla’nın torunları olduklarını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, “Tarihte kurulduğu var sayılan 16 Türk devletinden birini de hep Hun Devleti olarak kabul ettiğimiz için, bizim için Macaristan uzak ve yabancı bir ülke değil.” ifadelerini kullandı.

Macar milliyetçilerinin 19. yüzyılda Türkiye’ye sığındığını hatırlatan Davutoğlu, “Tabii bir zorunluluk olmasını istemeyiz ama baştan Sayın Orban olmak üzere Türkiye tüm Macarlar için ikinci evleridir. Her zaman bekleriz.” dedi.

Macaristan’la Türkiye arasında Avrupa’ya bakışta ortak bir perspektif olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu, “Avrupa bazen bazı halkları almakta tereddüt eder. Aynen Romalıların, Atilla’nın o zamanki torunlarına mesafeli durduğu gibi şimdi Avrupa Birliği, Atilla’nın diğer torunlarına mesafeli duruyor. Ama tarih, doğası içinde akar. Türkler ve Macarlar, Avrupa kimliğinin çok önemli unsurlarıdır.” ifadelerini kullandı. Başbakan Davutoğlu, Macaristan’ın, Türkiye’ye AB sürecinde verdiği destek için Orban’a teşekkür etti.

ENERJİ ARZI GÜNDEME GELDİ

Basın toplantısında konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, görüşmelerde özellikle enerji azı üzerinde durduklarını ifade etti. Macaristan’ın doğalgaz tedariki konusunda zor durumda olduğunu ifade eden Orban, Rus gazının Türkiye ve Sırbistan üzerinden ülkelerine ulaşmasını istediklerini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu ise Nabucco projesinin AB’nin perspektifinin zayıflığı dolayısıyla hayata geçirilemediğini ifade etti. Rusya’nın Türk Akımı teklifini ciddiyetle değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu, bu konuda fizibilite çalışmalarının yapıldığını ve projenin detayları belli olduktan sonra gazın Avrupa’ya arzı için her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

GÜL BABA TÜRBESİ RESTORE EDİLECEK

İki başbakanın huzurunda Gül Baba Türbesi’nin restorasyonu, sosyal güvenlik, nükleer enerjide eğitim ve araştırma ve tüketicinin korunması alanlarında anlaşmalar imzalandı. Ayrıca Budapeşte ile Ankara arasında kardeş şehir ve iki ülke afet yönetim kurumları arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

YDSİK’nin üçüncü toplantısının üçüncü toplantısının bir yıl içinde Türkiye’de yapılması konusunda da mutabakata varıldığı belirtildi.