İslam Dünyası Dayanışma Platformu sözcüsü Haki Demir, "Mursi'yi yargılamaya teşebbüs eden iradenin, darbeler çağını devam ettirme dirayetini göstermeye" çalıştığını bildirdi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da darbe yönetiminin Mursi'yi yargılamaya çalışmasının "komedi" olduğunu söyledi.

Darbe yönetiminin Mısır'da hukuku askıya aldığını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Bugün Mısır'da herhangi bir hukuk nizamı ve hakimiyeti söz konusu değil. Mısır'da hukuku ihlal edenlerin meşru cumhurbaşkanını yargılamaya çalışması 'hırsızın ev sahibi bastırması' gibi bir şeydir. Hukukun üst normu ve kaynağı anayasadır. Darbe yönetimi hukukun herhangi bir kuralı ve bir maddesini ihlal etmekten daha ziyade anayasayı ihlal etmiştir. Bu, ağır ve hukuki olduğu kadar insanlık suçudur. Burada tam bir ters ilişki var. Aslında mahkum sandalyesinde oturanın hakim sandalyesinde oturması gerekiyor."

Demir, darbenin 21. asırda bu kadar aleni yapılabilmesinin çok ilginç olduğunu vurguladı.

Darbenin dünyanın birçok ülkesinde kolay yapılıyor olmasının "çağın buna müsade ediyor" olmasından kaynaklandığını aktaran Demir, Mısır'da yaşananların üzerine Türkiye'nin ve dünyanın dirayetli bir şekilde gitmesi gerektiğine işaret etti.

Darbecilerin yargılanıp en ağır cezayı almaları halinde dünyada darbeler çağının kapatılmasının söz konusu olabileceğini savunan Demir, "Mursi'yi yargılamaya teşebbüs eden irade, darbeler çağını devam ettirme dirayetini göstermeye çalışmaktadır. Bu, Mısır'daki ordunun ve o ordunun başındaki Sisi'nin operasyonundan ibaret değildir. Mısır'daki darbeye Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin karşı çıkmaması o çağdan halen ümidini kesmemiş olmasıdır" şeklinde konuştu.