Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan’ın açıkça AK Parti için oy istemesinin halkın hoşuna gitmediğini ve kendisine kırmızı kart göstererek AK Parti’nin tek başına iktidar olmasını engellediğini söyledi.

Demirtaş, Amerikan CNN International televizyonunun ünlü programcısı Christiane Amanpour'a konuştu. HDP’nin aldığı oy oranı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçimlerdeki tutumu, çözüm süreci ve Türk dış politikasına yönelik sorulara muhatap oldu.

Çözüm sürecine yönelik önemli mesajlar veren Demirtaş, Erdoğan’ın tutumunun çözüm sürecini sekteye uğrattığını kaydetti. Demirtaş, “Bu dönemde son iki yıllık dönemde diyalog süreci vardı. Seçim döneminde hükümetin ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı nedeniyle çözüm süreci donduruldu. Her zaman sürecin devam etmesi gerektiğini söyledik. Abdullah Öcalan grupların silah bırakması için hazır olduklarını ve bu çağrıyı yapacağını söyledi.” dedi.

Çözüm sürecinin kaldığı yerden tekrar başlayabileceğini dile getiren Demirtaş, “Koşullar ne olursa olsun barışçıl çözümü destekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

HALK ERDOĞAN’DAN TARAFSIZ OLMASINI BEKLİYORDU

Geçtiğimiz yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 52 oy alan Erdoğan’dan halkın tarafsız olmasını beklediğini kaydeden Demirtaş, Erdoğan’ın beklentilerin aksine AK Parti için açıkça oy istediğini vurguladı. Demirtaş, “Görünüşe göre Cumhurbaşkanı'nın bu çabaları halkın hoşuna gitmedi. Kırmızı kart gösterdiler. Tek parti hükümeti kurmalarına engel oldular.” şeklinde konuştu.

Demirtaş seçim sonuçlarının kendisi ve partideki arkadaşlarını şaşırtmadığını dile getirdi. “Çünkü biz bu sonucu bekliyorduk ama Türkiye genelinde barajı aşabileceğime dair inanç çok zayıftı. Dolayısıyla Türkiye’de büyük bir şaşkınlık yarattı. En çok şaşıran da herhalde iktidar partisi olmuştur. Çünkü yüzde 13’ü geçebileceğimizi asla düşünmüyorlardı.” dedi.



KOALİSYON HÜKÜMETİNDE RADİKAL GRUPLAR DESTEKLENEMEZ

AK Parti hükümetin Suriye ve IŞİD politikasının çok eleştirildiğini hatırlatan Amanpour, “Türkiye’nin Suriye politikasında bir değişiklik olabileceğini düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru sordu.

Geçmiş dönemde Suriye politikasında “büyük hatalar ve yanlışlar” yapıldığını belirten Demirtaş, koalisyon döneminde dış politikada değişimin olacağı mesajını verdi. Demirtaş, “Koalisyon hükümetinin olması durumunda bunun sürdürülebileceğini düşünmüyorum. Koalisyon hükümetinin IŞİD ve bölgedeki diğer radikal grupları desteklemeye devam edeceğine inanmıyorum.” şeklinde konuştu.