HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki bombalı saldırıyla ilgili "IŞİD, devlet tarafından destek almadan bu kadar rahat gerçekleştiremez. Kesinlikle devlet içinden destek alarak yapıyorlar. Hükümetin bu konuda büyük sorumluluğu vardır." dedi.

Selahattin Demirtaş, Ankara’da yaşanan bombalı terör saldırısını CNN International'da değerlendirdi. Christiane Amanpour'a konuk olan Demirtaş, son yaşanan saldırıdan hükümeti sorumlu tutarak, patlamanın IŞİD bağlantılı bir terör saldırsı olduğunu iddia etti.

Türkiye tarihinin en kanlı ve en barbarca saldırılarından birinin yaşandığına dikkat çeken Selahattin Demirtaş, “Şimdiye kadar 98 arkadaşımız yaşamını yitirdi, 100’den fazla kişi de yaralandı. Henüz kendilerini patlatan canlı bombaların kimliğiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. Son altı ayda çok sayıda saldırıyla karşı karşıya kaldık. Bu olayların arkasında olan insanlar soruşturmaya tabi tutulmadı. Çok rahat bir şekilde Türkiye’de faaliyet yürüttüler. Suriye’ye eleman gönderdiler, silah gönderdiler IŞİD’i desteklemek adına. Bunlar maliyet olarak ortaya çıkıyor. Bu daha çok IŞİD bağlantılı bir terör saldırısına benziyor. Hükümetin ciddi bir sorumluluğu ve devlet içinde de verilmiş bir destek olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu açıklama üzerine gazeteci, “Yani saldırıdan hükümeti suç ortağı olarak mı sorumlu tutuyorsunuz?” sorusuna Demirtaş şu yanıtı verdi: “Biz, tabii ki sorumlu tutuyoruz. IŞİD’e karşı etkili bir mücadele yürütülmedi. Ciddi bir tehdit olarak görmediler. IŞİD’in Suriye’de büyümesine göz yumdular. Türkiye’de de IŞİD gücünün varlığı biliniyor olmasına rağmen hiçbir tutuklama yapılmadı. Ankara çok güvenli bir şehir. İstihbaratın ve güvenliğin en üst düzeyde tutulduğu bir şehir olduğu halde, daha önce saldırıya uğradığımız bilinmesine rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmadı. Bu da hükümetin (devletin) sorumluluğunu artırıyor.”

'IŞİD, DEVLET İÇİNDEN DESTEK ALMADAN BÖYLE RAHAT BİR SALDIRI YAPAMAZ'

CNN muhabirinin “IŞİD’in istihbarat ve güvenlik birimlerinin içine mi sızdı diyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Demirtaş “ Evet. IŞİD, devlet tarafından destek almadan bu kadar rahat gerçekleştiremez” şeklinde yanıt verdi.

Selahattin Demirtaş, şöyle devam etti: “Diyarbakır’da da yüzlerce kişinin ölümü hedeflenmişti ve oradaki canlı bomba saldırıdan kısa bir süre önce gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Serbest bırakan şube müdürleri terfi etmişti. O nedenle bütün bu şüpheleri kafamızda doğuran gelişmeler yaşandı. Kesinlikle devlet içinden destek alarak yapıyorlar. Hükümetin bu konuda büyük sorumluluğu vardır.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci, eylülden sonra yaptığınız bir konuşmanızda “Türkiye’nin sivil savaşa gidebileceğini söylediniz” ifadelerini hatırlatması üzerine Demirtaş, “Türkiye toplumu iç savaşa gidecek demedim. Türkiye’de bir etnik savaşının çıkarılmak istendiğini söyledim. Bütün olumsuz belirtilere rağmen umutluyuz, ümitliyiz." diye konuştu.

'AKP, GÜCE DAYANARAK İKTİDARDA DURMAYA ÇALIŞAN BİR PARTİYE DÖNÜŞMÜŞTÜR'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “PKK eylemsizlik ilan etti, umut için ortam yarattı. Ordu ise PKK’ya yönelik operasyonlara devam ediyor. Biz burda farklı alternatifler bulmaya çalışıyoruz. Bütün toplumun bir arada yaşabileceği devlet reformunu desteliyoruz. AKP artık demokratik iddiasını yitirmiştir. Güce dayanarak iktidarda durmaya çalışan bir partiye dönüşmüştür, bu da geleceğe zarar verecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Selahattin Demirtaş, “Ankara’da güvenlik sağlanamazsa, ülke genelinde nasıl seçim çalışmaları yapılacak? sorusuna ise “Ciddi bir güvenlik eksiği var. Sadece bizim için değil, bütün partiler için öyle. Güvenlik herkes için risk oldu. Bütün faktörleri değerlendiriyoruz, açık alanlarda miting yapmamanın uygun olduğunu düşünüyoruz. Seçim kampanyalarımıza hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. Bu politik olarak da, ahlaki olarak da uygun olmaz.” şeklinde cevap verdi.

CNN muhabiri, Türk hükümetinden yetkilileri programa davet ettiklerini ama müsait kimseyi bulamadıklarını söyledi.