Demokratik Kongo (Dr) Cumhuriyeti'nde hafta sonu onaylanan seçimle ilgili yasayı protesto eden göstericilere Katolik Kilisesi’nden destek geldi. Kiliseden yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Joseph Kabila’nın seçimlerden önce nüfus sayımı yapma kararının barışçıl yollarla protesto edilmesini istendi.

Göstericiler, 2001’de babasının öldürülmesinin ardından iktidara gelen Kabila’nın, 3’üncü kez seçilebilmek için kanunları değiştirdiğini söylüyor. 4. gününe giren protestolarda şu ana kadar 40’tan fazla insan hayatını kaybetti. Başkent Kinşasa ve doğudaki Goma'da Kabila’nın 2011’de tartışmalı seçimlerin ardından ikinci kez iktidara gelmesinden sonra en kanlı ayaklanma yaşanıyor. Muhalefet, hükümetin yeni kanunla ‘anayasal darbe’ yaptığını iddia ediyor.

Demokratik Kongo’daki Katolik Klisesi ülkede yaşanan kargaşadan dolayı okullarını kapattı. Protestocuların kalesi olan Kinşasa Üniversitesi’nde polisin göstericilere müdahale ettiği belirtiliyor.
Öte yandan protestocular, polisin gerçek mermi kullandığını ve kalabalığa ateş açarak 4 kişiyi öldürdükleri iddia ediyor. Üniversite içinde kız yurdu dahil bir çok binanın yakıldığı ifade ediliyor.

Kongo’da Salı gününden beri hükümet gösterilerin yayılmasını engellemek için interneti ve SMS servisleri engellenirken, devam eden şiddet olaylarında bir çok dükkan yağmalandı. Katolik Klisesi Başkanı Kardinal Monsengwo Pasinya olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, “ Bazı siyasiler silahlı güçlerle Dr Kongo’da güvensiz bir ortam oluşturuyor. İnsanları öldürmeye son verin” dedi.

Dr Kongo’da muhalefet, ülkenin çok büyük olduğunu, nüfus seçimlerinin 3 yıl alacağını, Kabila’nın ‘nüfus oyunu’ ile seçimleri ertelemek istediğini söylüyorlar. Eski ismi Zaire olan Dr Kongo 1960’da Belçika’dan bağımsızlığını kazandığından beri güvenilir bir nüfus sayımı yapamadı.