Tunca Nehri’nin taşması sonucu su altında kalan tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı er meydanında temizlik çalışması başlatıldı.
Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Su tamamen çekildi. Bu yıl 654.'sünü yapacağımız tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerini planladığımız tarihlerde mutlaka yapacağız." dedi.

Bulgaristan ve Trakya’daki yağışlar sonrasında Edirne’den geçen Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması sonucu, nehir yatağına yakın alanlar su altında kaldı. Hemen hemen her yıl yaşanan taşkınlar bu yıl dört kez yaşandı. Taşkının en fazla etkilediği alanlardan biri de Tunca Nehri kolları arasında yer alan tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı. Son yılların en yüksek debisine ulaşan Tunca’nın taşan suları, er meydanını sular altında bıraktı.

Tüm alanın sular altında kalmasıyla birlikte er meydanına giden yollar aylarca trafiğe kapalı kaldı. Pehlivanların hayalini süsleyen er meydanında su seviyesi 2,5 metreyi aştı. Yağışların azalmasıyla birlikte Tunca’daki su seviyesi de düşmeye başladı. Sular nehir yatağına çekildi. Nehirdeki düşüşle birlikte er meydanını aylarca kaplayan sular da çekilmeye başladı. Suların çekilmesiyle er meydanında yaşanan taşkının boyutlarını da ortaya çıkardı. Er meydanında bir yandan zarar tespit çalışmaları devam ederken bir yandan da belediye ekipleri taşkının izlerini silmeye çalışıyor. Taşkınların er meydanında meydana getirdiği zararın 4 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Er Meydanı’nda başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. Burada bir açıklama yapan Başkan Gürkan, 2014-2015 sezonunda tam dört kez taşkın yaşadıklarını, er meydanı ve civarında yaklaşık 4,5 aylık sürede suyun hiç çekilmediğini kaydetti. Bölgede 2,5 metre yüksekliğinde birikinti oluştuğuna dikkat çeken Gürkan, “Şimdi su tamamen çekildi. Bir yandan kurtarma çalışması bir yandan da zarar tespiti yapıyoruz. İlk belirlemelere göre 4 milyon TL civarında bir zarar var Kırkpınar stadyumunda. Çayır adını verdiğimiz çim alan tamamen mahvolmuş, bitmiş durumda.” dedi.

Zararın karşılanması için afet fonundan yardım talebinde bulunacaklarını anlatan Gürkan, "Para alsak da alamazsak da bu yıl 654.'sünü yapacağımız tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerini planladığımız tarihlerde mutlaka yapacağız. Gerekirse bütün çalışanlarla birlikte tulumları, çizmeleri giyerek boyasını, badanasını, temizliğini yapacağız. Ama mutlaka bu alanı 654. Kırkpınar güreşlerine yetiştireceğiz. Çünkü bu bizim hem tarihimize ve insanlığa karşı bir borcumuz ve görevimizdir.” şeklinde konuştu.

BAŞPEHLİVAN VE AĞA HEYKELLERİ KÖPÜKLÜ SUYLA TEMİZLENDİ

Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’nın girişinde Kırkpınar’a damgasını vurmuş çok sayıda başpehlivan ve ağa heykeli bulunuyor. Aralarında Adalı Halil, Ahmet Taşçı gibi efsane başpehlivanların, Hüseyin Şahin, Seyfettin Selimi gibi ağa heykelleri de taşkından olumsuz etkilendi. Taşkının önünden sürüklediği çamur ve diğer malzemeler heykelleri ve üzerinde bulundukları kaideleri kirletti.
İtfaiye ekipleri alana gelerek, köpüklü ve tazyikli suyla ağa ve pehlivan heykellerini temizledi. Yapılan temizliğin ardından heykeller kirlerden arındırıldı.