Almanya'nın başkenti Berlin'de okullarda boş geçen derslere dur demek için başlatılan imza kampanyası devam ediyor. Hedef konuyu halkoylamasına sunmak için Kasım ayına kadar 20 bin imza toplamak. Mayıs ayında başlayan kampanya için ilk üç haftada 5 bin imza toplandı. Tatile kadar bu sayının 10 bine çıkarılması hedefleniyor.

Kampanyayı başlatan isim ‘Bildet Berlin’ derneğinin başkanı Florian Bublys. Bubly’sin aktardığına göre başkentte her yıl 2 milyon ders saati boş geçiyor. Bu da verilen derslerin tamamının yüzde 10’una denk geliyor.

‘Bildet Berlin’ bu sebeple okullardaki öğretmen sayısının yüzde 10 oranında artırılmasını istiyor. Hedeflenen halkoylaması da bu sebeple ‘Ders Garantisi’ adını taşıyor. Eğitim İdaresi ise derslerin sadece yüzde ikisinin gerçekten boş geçtiğini, geri kalanın ise başka dersten öğretmenlerle doldurulduğunu ileri sürüyor. ‘Bildet Berlin’e göre senato boş derslerin ulaştığı boyutu saklıyor. İnisiyatife göre vekil öğretmenlik, çocuklara ödev verip eve göndermek veya sınıfları birleştirmek değil. Okullarda vekil öğretmenlik için öğretmen kadrosunun yüzde üçüne tekabül edecek miktarda bütçe ayrıldığını hatırlatan inisiyatif, okulların bu parayla öğretmen görevlendirebileceğini ileri sürüyor.

Okulların yüzde 110 oranında öğretmenle donatılması, 2 bin 260 öğretmen anlamına geliyor. Bu da inisiyatife göre 110 milyon, Eğitim İdaresi’ne göre ise 158 milyon Euro'luk bütçe demek. Kampanyaya, Eyalet Öğrenci Kurulu, semtlerin veli kurulları, Sol Parti, Yeşiller ve Korsanlar destek veriyor. Eğitim Senatörü Sandra Scheeres ise talebi şu gerekçelerle reddediyor: “Okulların yüzde 100’den fazla personeli olsaydı, onları daha küçük öğrenme gruplarına ve ek kurslara yönlendirirlerdi. Bu durumda öğretmenler hasta olduğunda dersler yine boş geçerdi.”