ABD Manhattan Üniversitesi öğretim üyelerinden din sosyolojisi uzmanı Prof. Dr. Andrew Skotnicki, "hizmet kurumlarının dünya için umut olduğunu" söyledi. New York'ta faaliyet gösteren Türk Kültür Merkezi (TCC) Staten Island şubesinin düzenlediği dostluk yemeği ve ödül töreninde konuşan Prof. Skotnicki, dünyadaki bütün çatışmaların hoşgörü ve diyalogla çözülebileceğini dile getirdi.

Bu konuda "imanlı insanlara daha çok inandığını" belirten ilahiyat profesörü, özellikle ‘Hizmet Hareketi’ne bağlı kurumların bu hususta çok başarılı olduğunu belirtti. Başarının sebeplerini üç madde ile özetleyen Prof. Dr Skotnicki, “Bu kurumlarda etnik güç yerine insanların kendi aralarında merhamet ve manevi düşünceleri oluşuyor. İkincisi, TCC Staten Island gibi kurumlar dünyanın adeta umudu gibidir. Tarihin nasıl sona erdiğini bilerek, insanların barış ve huzur içinde yaşamalarına rehberlik yapılıyor. Toplumlar arasında karmaşanın yükselmesini engelliyor.” şeklinde konuştu.

İlahiyat profesörü ve din sosyolojisi uzmanı Prof. Skotnicki, üçüncü ve son madde olarak ise “Bu kurumlar, farklı inançlardaki insanların bir araya gelebileceğini gösteriyor. Bunların oluşmasına imkan veriyor. Neler yapılabileceğini gösteriyor.” dedi.

Prof. Skotnicki'nin konuşmasının ardından ödül törenine geçildi.

IGNIZIO: KARACA VE BARANSU’YU ZİYARETİME İZİN VERİLMEDİ

Bu yılki törende ‘Dostluk Ödülü’, çalışkanlığı ile tanınan New York Şehri Meclis Üyesi Vincent M. Ignizio’ya verildi. Ignizio’ya ödülünü takdim eden Staten Island Belediye Başkanı James Oddo, TCC’nin yaptığı çalışmaları yakından takip ettiğini, bu tarz etkinliklerle çok farklı inançtaki insanların bir araya geldiğini söyledi. Oddo, Ignizio’nun çok başarılı ve genç bir politikacı olduğunu belirtti.

Vincent Ignizio, yakın zamanda Türkiye’ye giderek tutuklu gazeteciler Hidayet Karaca ile Mehmet Baransu’yu ziyaret etmek istediğini; ama maalesef buna izin verilmediğini üzülerek dile getirdi. Türkiye ve bölgesindeki ifade özgürlüğü konularının yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Ignizio, “Amerikalıların bir kısmı, Türkiye’de olup bitenleri bilmiyor. Ama bizim ifade özgürlüğü gibi konuları yakından takip etmemiz lazım.” dedi.

DR. CAROLINA: DİYALOG FAALİYETLERİ, DİNLER ARASINDA ADETA BİR KÖPRÜ

Törende ‘dinler arası diyalog’ ödülüne, New York Belediyesi İnsan Hakları Departmanı müdürlerinden Dr. Demetrius Carolina layık görüldü. İnsan hakları konusunda hassasiyeti ile bilinen Dr. Carolina, TCC gibi bir kurumdan ödül almanın kendisini ve ailesini çok mutlu ettiğini söyledi. Farklı inançtan insanları bir arada görmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Carolina, diyalog faaliyeti yapan kurumların ‘dinler arasında adeta bir köprü vazifesi’ gördüğünü ifade etti.

Topluma Hizmet Ödülü’ne ise 20 yıllık hem devlet, hem de özel sektör tecrübesi olan toplum aktivisti Leticia Remauro layık görüldü. The Von Agency PR şirketinin kurucusu ve CEO’su Remauro, elinden geldiğince insanların yanında olduğunu söyledi. Remauro, TCC Staten Island gibi kurumların yaptıkları faaliyetlerle toplumda büyük takdir topladığını belirtti.

Adanın meşhur Vanderbilt Restorantı’nda düzenlenen etkinliğe ilgi büyüktü. Katılımcılara hoşgeldiniz konuşması yapan TCC Staten Island Direktörü Zafer Durmaz, farklı kültürlerden insanların gecede bir araya gelmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Durmaz, geleneksel hale getirilen ödül törenin her yıl büyüyerek ilgi görmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Gecede Oğuz Büyükbaş’ın semazen sunumu, katılımcılardan büyük beğeni topladı. Ödül töreni öncesi sergilenen ‘ebru sanatı’ gösterisi, davetlilerden tam not aldı.