Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dışişleri Sorumlusu Yardımcısı Dindar Zebari, IŞİD saldırılarından sonra Kerkük’ün demografisini değiştirmediklerini savundu.

Geçtiğimiz günlerde merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubu (ICG) adlı düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan raporda, Kürt Yönetimi'nin IŞİD saldırılarından faydalanarak Kerkük’ün demografisini değiştirmeye yönelik girişimlerde bulunduğu ve şehrin yönetiminin tamamını ele geçirdikleri iddia edilmişti.

Bugün düzenlediği basın toplantısında raporda bulunan eleştirilerin çoğuna katıldıklarını belirten Zebari, ancak Kerkük'ün demografik yapısı ile ilgili değerlendirmeleri tamamen reddettiklerini vurguladı.

Dindar Zebari, şunları söyledi: "Biz Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına bağlıyız. Bunu da Irak Anayasası'nı onaylayarak destekledik. Kürt partileri 2005 yılından bu yana Kerkük’te yapılan tüm seçimlerde birinci parti konumunda ve açık arayla birinciliği elde etmiştir. Bizim Kerkük’te bulunmamız hem resmi hem de yasal çerçevededir. IŞİD’in gelmesinden öncede biz vardık, hâlâ da varız."

Kerkük’ü IŞİD’den koruyan tek gücün Peşmerge olduğunu vurgulayan Zebari, Irak ordusunun Kerkük’ten çekilmesinin ardından Peşmergelerin Kerkük'e yerleştiğini hatırlattı.

Peşmerge güçlerinin Irak Ordusu içinde daha önce de Kerkük’te bulunduğunu belirten Zebari, "Peşmerge güçlerimiz 2003 yılından sonra ABD ve Irak ordusu ile beraber Kerkük’te bulunmaktadır. Irak Ordusu ile beraber ortak operasyonlara katıldık ve ‘Altın Aslanlar’ adı altında ortak bir tugayı da kurduk. Irak Ordusu Kerkük’ten çekilince Peşmergeler kanları ile Kerkük’ü IŞİD’den korudu. Şu ana kadar bin 230 şehidimiz var, ancak raporda o konulara hiç değinmiyor. Bunu da bir eksiklik olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

"PEŞMERGE MİLİTAN DEĞİL"

Dindar Zebari, Peşmerge güçlerinin 'militan' ya da 'silahlı örgüt' olmadığı,nı Irak anayasasında Kürt bölgesini koruyan resmi bir silahlı güç olarak tanındığını ifade etti.

ICG’nin raporunda, Peşmerge’nin düzenli bir şekilde kurumsallaştırılmadığı; Peşmerge güçleri eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi arasında bölüştürüldüğü ifade edilmişti.

Peşmerge’nin Irak Kürdistan Bölgesi sınırlarını korumakla mükellef bir güç olduğunu kaydeden Zebari, "Peşmerge’nin partiler arasında bölüştürülmesi uygulaması her geçen gün azalmaktadır. Geçtiğimiz süre içinde de Sayın Barzani Peşmerge bakanına resmi yazı yazarak Peşmerge tugayları arasında particiliğin kaldırımasını istemişti. Peşmerge Bakanı da iki partiden oluşan 14 tugayı kurdu. Bu da önemli bir başarıdır. Bin 50 kilometre uzunluğundaki cephede IŞİD’e karşı başarılı bir mücadele veren güçlerimizin düzenli olmaması düşünülemez." şeklinde konuştu.