Köln/Mülheim Dinler Yuvarlak Masası benzeri olmayan bir barış projesine imza atarak her ayın ilk Salı akşamı barış nöbeti tutuyor. Herkesin katılabildiği etkinlikte farklı dinin mensupları tüm dünyaya barış içinde birlikte yaşam mesajı veriyor. Köln/Mülheim Dinler Yuvarlak Masası (Interreligiöser Runder Tisch), terör ve şiddete karşı her ayın ilk salı akşamı barış nöbeti tutuyor. 'Barıştan yana duruş sergiliyoruz' (Wir stehen für den Frieden) adlı eyleme, terör ve şiddete karşı olan herkes katılabiliyor.

Barış nötebiyle ilgili konuşan Dinler Yuvarlak Masası üyesi Halil Aydemir, benzeri olmayan örnek insiyatifin herkesin takdirini topladığını, üniversitelerde araştırmalara konu olacağını bildirdi. Köln/Mülheim Belediye Binası önünde tutulan barış nöbetiyle tüm düyaya barış mesajı veriliyor. İlki 11 Kasım’da tutulan barış nöbetlerinde beş Müslüman, iki Hıristiyan ve bir Budist’in temsilen yer aldığını belirten Aydemir, “Dünyadaki şiddet içerikli gelişmelere karşı tüm inanç mensuplarının bir araya gelerek birlikte mesaj verebilmesi çok önemli.

Vermek istediğimiz mesaj; son dönemde artan terör ve şiddetin olmaması gerektiği yönünde. Bunlara karşı sessiz bir nöbetle tavır koyuyoruz. Farklı inanç mensupları birlikte tüm dünyaya model sunmuş oluyor” dedi. Barış nöbetini Dinler Yuvarlak Masası’nın kendi insiyatifiyle ortaya koyduğunu anlatan Aydemir, “Bunun başka örneği yok. Hatta birkaç üniversite bu konuyla ilgili çalışma yapmak için bize başvurdu” dedi.

Farklı din mensuplarının birlikte barış nöbeti tutarak, “hepimizin dini de barış istiyor” mesajı verdiklerini kaydeden Aydemir, bu şekilde tüm dünyada birlikte yaşamı teşvik ettiklerinin altını çizdi. Köln/Mülheim Dinler Yuvarlak Masası, barış nöbetiyle ilgili bir basın açıklamasında da bulundu. Açıklamada, “Dünya çapındaki savaşlar ve dinler arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bir mesaj vermek istiyoruz. Barış için duruyor, nöbet tutuyoruz.” ifadeleri kullandı.

Farklı din ve dünya görüşlerine mensup insanların barış nöbeti tuttuklarını hatırlatan insiyatif, herkesi Köln’ün Mülheim semtindeki Wiener Platz meydanında, belediye önünde tutulan barış nöbetine 10 dakikalığına dahi olsun katılmaya, destek vermeye davet etti. Nöbete katılmak isteyenler, barış mesajı için yanlarında bir mum ve nöbette üşümemek için sıcak tutacak elbise tedarik ederek geliyor.

Barış nöbeti Alman basınında da yankı buldu. Kölner Stadt Anzeiger gazetesi nöbeti, “Mülheim’dan barış sinyali, mesajı” başlığıyla verdi. “İnananlar belediye binası önünde gösteri yapıyor” diyerek etkinlikten haber veren gazete, her ayın ilk salı günü tutulan sessiz nöbeti anlattı. Protestan Kilisesi’nden Bettina Förster, “Dünyadaki savaşlar, dini anlaşmazlıklar ve çatışmalar nedeniyle, tüm bunlara karşı bir sinyal, bir mesaj vermeye karar verdik” dedi. Barış nöbeti saat 17:30 ile 18:30 arasında tutuluyor.