Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, "Aktif dış politika eleştirel bir düşünce ister. Sadece fikirleri söylemek ve rutin bürokratik işleri yapmak yetmez." dedi.

Syriza hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak göreve başlayan Nikos Kotzias, dün akşam bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreninde konuştu. Dışişleri mensuplarına eleştirel fikirlere ve yeniliklere açık olmaları tavsiyesinde bulunan Kotzias, eski dışişleri ve PASOK lideri Evangelos Venizelos'tan görevi devraldı.

Törende bir konuşma yapan Kotzias, Syriza lideri Aleksis Çipras'a kendisini dışışlerine layık gördüğü için teşekkür etti. Kotzias, "Eğer biri bana 'kendini nasıl hissediyorsun Kotzia' diye sormuş olsaydı, hatırlayacaklardır, 1992'de dışişleri bakanlığının sınavlarını kazandığımda onla şunu söylemiştim; Mutluyum. Çünkü yeniden evime dönüyorum. Yeniden dostlarımın ve çalışma arkadaşlarımın arasına döndüğüm için mutluyum." ifadelerini kullandı.

"ELEŞTİREL DÜŞÜNEN DİPLOMATLAR İSTİYORUM"

Dışişleri Bakanlığı süresince yeni fikirlere açık olunması gerektiği uyarısı yapan Kotzias, şöyle konuştu: "18 yıl bir çalışanı olarak görev yaptığım Dışişleri Bakanlığı her zaman ne ister? Daha fazla düşünmeyi gerektirir. Aktif dış politika için eleştirel bir düşünce ister. Sadece fikirleri söylemek ve rutin bürokratik işleri yapmak yetmez."

"Öneri gerekli. Sizden eleştirel fikirler ve öneriler istiyorum." diyen Bakan Kotzias, "İyi bir diplomat, iyi bir uzman, bakanlığın bütün alanlarında aklı özgür bırakan iyi bir çalışan olarak, 'Yunanların iyiliği ve ülkenin egemenliğine uluslararası sistem içerisinde en iyi nasıl hizmet edebilirim?' şeklinde düşünmenizi isterim." diye seslendi.

"Rehberiniz özgür düşünce olsun." diyen Kotzias, 1989'dan bu yana olduğu gibi şimdi de hiçbir partiye üye olamadığını hatırlattı. Kotzias, "Her üçümüz de (2 bakan vekili dahil) burada Dışişleri Bakanlığı'nda kan kaybeden Yunanistan için bütün gücümüzle çalışacağız." dedi.

Bölge ülkelerinde istikrarsızlık yaşandığını söyleyen Kotzias, müttefik ve ortaklarının Yunanistan'ın borcu ve memorandumlar aracılığıyla ülkeyi herhangi bir istikrarsızlığa sürükleyemeyeceklerini anlamaları gerektiğini vurguladı.