Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kırım’da Tatar toplumuna yönelik yayın yapan tek televizyon kanalına yapılan baskının basın özgürlüğüne müdahale olduğunu söyledi. Dışişleri, Türkiye’nin Kırım’daki Tatarların durumunu yakın takip etmeyi sürdüreceğinin altını çizdi.

Dışişleri, iki gün önce Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, Akmescit’te bulunan ATR Kırım Tatar Televizyon Kanalı’nın merkezinde güvenlik güçlerinde düzenlenen baskını değerlendirdi. Dışişleri’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, Akmescit’te kaim ATR Kırım Tatar Televizyon Kanalı’nın merkezinde, 26 Ocak 2015 tarihinde güvenlik güçlerince yedi saat gibi uzun bir süreyle yapılan aramayı ve ATR’ye ait teknik donanıma el konulmasını, basın özgürlüğüne yönelik, hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün olmayan ciddi bir müdahale ve ihlal olarak değerlendiriyoruz. Kırım’da Tatar toplumuna yönelik yayın yapan tek televizyon kanalı olan ATR’nin baskıya ve sindirmeye maruz kalmaksızın yayın hayatına özgürce devam etmesi, Kırım’ın yerli halkı olan soydaşlarımızın haber alma hürriyeti açısından temel bir haktır.”

“YAKINDAN TAKİP ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Açıklamada Türkiye’nin Kırım Tatarların durumunun yakından takip etmeyi sürdüreceğini vurgulayarak “Türkiye, görüşlerini her zaman demokratik yollardan ifade etmiş olan Kırım Tatar soydaşlarımızın haklarını her platformda savunmayı ve durumlarını yakından takip etmeyi sürdürecektir.” ifadelerine yer verildi.