TBMM Dışişleri Komisyonu’nun AK Parti, CHP ve MHP’li üyeleri, 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı katliamını kınadı.

Dışişleri Komisyonu’nun kınama bildirisi şöyle: “Ermenistan Cumhuriyeti Birlikleri tarafından, 1992 yılının 25 Şubat’ını 26 Şubat’a bağlayan gecesinde Yukarı Karabağ’ın Hocalı Kasabasına düzenlenen saldırıda, 106’sı kadın, 63’ü çocuk ve 70’i yaşlı olmak üzere, toplam 613 Azerbaycan vatandaşı katledilmiştir. 76’sı çocuk, 487 kişi yaralanmış,1275 kişi de Ermeni güçlerince esir alınmıştır. O tarihten bu yana kayıp olan 150 kişinin akıbeti ise bilinmemektedir.

Türkiye olarak, Azeri kardeşlerimizin bundan tam 23 yıl önce Hocalı’da karşı karşıya kaldıkları hunharca saldırı ve katliamı her zaman kalbimizin en derinlerinde hissediyor, bu acıyı en içten duygularımızla paylaşıyoruz. Ermenistan Cumhuriyeti Birliklerince gerçekleştirilen bu katliamı ve Azerbaycan topraklarının yıllardan beri devam eden işgalini kınıyoruz.

İnsanlık tarihinin en kara sayfalarından biri olan Hocalı Katliamı, sonuçları itibariyle, bölge barış, huzur, güvenlik ve istikrarı açısından bugün için de bir sorun olma niteliğini korumaktadır. Sivil halka yöneltilen bu acımasız, insanlık dışı saldırganlık ve işgal neticesinde 1 milyona yakın Azerbaycanlı kardeşimiz yurtlarından ayrılmak zorunda kalmış ve 20 yılı aşkın bir süreden bu yana kaçkın hayatı yaşamaya mahkûm edilmişlerdir. Olayın şahitleri, kurbanları hala hayattadır. Dolayısıyla Hocalı’da yaşanan olaylar tarihi bir olay değil, günümüzün bir gerçeği olarak görülmelidir.

İnsanlık adına kara bir leke olan bu tür saldırgan eylemlerin tekrarlanmaması için uluslararası toplumun bu katliama hak ettiği önemi vermesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerektiğini bir kere daha vurguluyoruz. Bu açıdan Azerbaycanlı kardeşlerimizle dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu vesile ile bu olayın müsebbiplerinin uluslararası hukukta yargı önüne çıkarılması ve Ermenistan’a da işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an önce çekilmesi çağrısını tekrarlamakta yarar görmekteyiz.”