Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Filistin’e yardım konusunda, “Ülkemiz üzerine düşeni yapmakta ve Filistinli kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.” dedi. Bilgiç, 2015 yılında Gazze’ye yönelik olarak gerçekleştirilen ve planlanan yardımların toplamının 75,6 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in Gazze dahil Filistin'e yapılan yardımlar hakkındaki bir soruya yazılı cevap verdi. Bilgiç, yardım ile ilgili şu bilgileri verdi: “Son 10 yıl içinde ülkemizin Filistin’e yaptığı yardımlar 369 milyon ABD dolarına erişmiştir. 2014 yılında ülkemiz tarafından Filistin’e yapılan toplam yardım 76,3 milyon ABD doları düzeyinde gerçekleşmiş, bunun 59,2 milyon ABD doları tutarındaki kısmını resmi yardımlar (34,7 milyon ABD doları kamu kalkınma yardımı, 24,5 milyon ABD doları acil yardımlar); 17,1 milyon ABD doları tutarındaki kısmını ise sivil yardımlar (9,4 milyon ABD doları Sivil Toplum Kuruluşları'nca sağlanan yardımlar, 7,7 milyon ABD doları acil yardımlar) teşkil etmiştir.”

Basına da yansıyan ve sosyal medyada eleştiri konusu olan Filistin’e yardım vaatlerinin yerine getirilmediği hususuna değinen Bilgiç, “Bu çerçevede, Gazze’ye yönelik insani ve kalkınma odaklı yardımlarımız da aralıksız sürmektedir. Gazze’ye yönelik son İsrail saldırılarından sonra yaşanan büyük tahribatın giderilmesi amacıyla 12 Ekim 2014 tarihinde Kahire’de düzenlenen 'Gazze’nin yeniden inşasına ilişkin Filistin Konferansı'nda ülkemiz tarafından 2015-2017 yıllarını kapsayacak şekilde 200 milyon ABD doları tutarında yardım taahhüdünde bulunulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2015 yılı itibariyle Gazze’de tamamlanan projelerimizin toplam tutarı yaklaşık 1,5 milyon ABD doları, 2015 yılı itibariyle devam eden projelerimizin toplam tutarı 28,8 milyon ABD doları, 2015 yılı için planlanan ilave projelerin toplam tutarı ise 11,3 milyon ABD doları civarındadır. Ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı aracılığıyla 2015 yılı içinde yapılacak yardımlar için 34 milyon ABD doları tutarında yardım projelendirilmiş olup, yardımın dağıtımına başlanmak üzeredir. Bu çerçevede, ülkemiz tarafından 2015 yılında Gazze’ye yönelik olarak gerçekleştirilen ve planlanan yardımların toplamı 75,6 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Görüleceği üzere, ülkemiz üzerine düşeni yapmakta ve Filistinli kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla da çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.”