Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Batı Trakya ziyareti kapsamında Gümülcine'ye geldi. İpsala Sınır Kapısı'nda çiçeklerle karşılanan Görmez, Gümülcine temaslarının ardından İskeçe'de düzenlenecek Berat Kandili Mevlid Programı'na katılacak.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Berat Kandili dolayısıyla Batı Trakya'ya bir ziyaret gerçekleştiriyor. Mehmet Görmez, Türkiye-Yunanistan İpsala Sınır Kapısı’nda, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, erkek ve kadınlardan oluşan Kur'an Kursu öğreticileri, imam ve vaizlerin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup tarafından karşılandı.

Batı Trakya ziyaretine Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu'nu ziyaret ederek başlayan Görmez, burada Müslüman Türk Azınlığı parlamentoda temsil eden milletvekilleri ile görüştü. Görüşmelerde sivil toplum kuruluşlarının temsilciler de yer aldı.

Diyanet İşleri Başkanı olarak ilk defa Batı Trakya'yı ziyaret eden Görmez, daha sonra Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'i makamında ziyaret etti. İbrahim Şerif'le bir süre görüşen Görmez, öğle namazını Gümülcine Kırmahalle Camii'nde kıldı. Öğle yemeğinden sonra ise Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde din görevlileriyle bir araya geldi.

Gümücline'de bir açıklamada bulunan Görmez, “Berat kandilini Batı Trakya'daki millet varlığımızla idrak etmekten mutluluk duyuyorum.” dedi.

Görmez, şöyle devam etti: “Milletimizin, Batı Trakya'daki millet varlığımızın ve İslam Alemi'nin Berat'ını tebrik ediyorum. Allah bu kandili beratımıza vesile kılsın. Berat Kandili'nde buradaki soydaşlarımızda birlikte olmaktan hakikaten bahtiyarım. Ülkelerin büyüklüğü, sahip olduğu ekonomik güç, endüstri ya da fabrikalarıyla değil, ülkelerin büyüklüğü, farklı inançları ve kültürleri birlikte barış içinde yaşatabilmeleriyle değerlendirilir."

"FARKLI İNANÇ VE KÜLTÜRE SAYGI GÖSTERMEYEN ÜLKE GERİ KALMIŞTIR"

"Herhangi bir ülkede farklı inançlar ve kültürler kendilerini özgürce ifade edebiliyorlarsa, farklı kimlikler kendi kimliklerini inşa etmede sorun yaşamıyorlarsa, bu o ülkenin büyüklüğünü gösterir." diyen Mehmet Görmez, şunları söyledi: "Bir ülke, içindeki farklı inançları ve kültürleri yok sayıyorsa, kendi kimliklerini inşa noktasında engel oluyorsa, bugünkü dünyada bu, o ülkenin geri kaldığı anlamına geliyor."

Bir de çağrıda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyanet olarak Berat Kandili'nde Türkiye’deki 85 bin camide yatsı namazını müteakip topluca duaya durulacağını açıkladı. Görmez, "Hem bireysel olarak, hem toplumsal olarak hem de İslam aleminin beratı için topluca duaya durulacak." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Batı Trakya temaslarını Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu tarafından tahsis edilen eski model zırhlı bir Mercedes marka otomobil ile gerçekleştiriyor.

Batı Trakya’da görev yapan din görevlileriyle de buluşacak olan Başkan Görmez, Berat Kandili Özel Programı için İskeçe’nin tarihi Çınar Camii'ne geçecek ve burada Batı Trakyalı Müslümanlarla birlikte kandili idrak edecek.