Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 15 Temmuz şehitlerinin ülkeyi, milleti ve medeniyeti büyük bir badireden hatta dağılmaktan kurtardığını belirterek, “Şehitlerimizin isimlerini yapılacak Kur’an merkezlerine, Kur’an kurslarınıza, camilerimize, mabetlerimize vererek yaşatacak ve ebedileştireceğiz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mekke’de 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarıyla bir araya geldi. Şehit aileleri, kendilerini kutsal topraklara davet eden ve organizasyonda emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e teşekkür etti. Başkan Görmez, Mekke’de gerçekleşen buluşmada şehitler için dua etti. Dua sırasında kimi şehit yakınları gözyaşlarını tutamadı.
Peygamber Efendimizin evladını kaybettiği zaman ’kalp hüzünlenir, göz yaşarır’ dediğini hemen arkasından da ’Fakat Rabbimizin razı olmadığı hiçbir söz ağzımızdan çıkmaz’ ifadesini kullandığını söyleyen Görmez, “Kaldı ki, kaybettiğimiz bu canların her biri, Peygamberlerin gıpta ile baktığı bir makama erdiler. Biz bunu gündelik hayatın akışı içerisinde anlamakta zorluk çekiyoruz. Ama Sevgili Peygamberimizin ifadesidir bu. Peygamber Efendimizin dahi peygamberlikten sonra gıpta ile baktığı bir makam varsa, o da şehadettir’ buyurmuştur” şeklinde konuştu.
“Milletimizi büyük kötülükten kurtardılar”
Tarihimizde çok şehitlerimizin olduğunu belirten Görmez, “Fakat 15 Temmuz şehitlerinin çok çok farklı bir yönü var. 15 Temmuz şehitleri, gerçekten ülkemizi, milletimizi, medeniyetimizi çok büyük bir kötülükten, çok büyük bir badireden hatta dağılmaktan kurtardı. Onlar ülkeyi dağılmaktan kurtardılar” dedi.
Bu yılki haccın şehitlerin ön plana alındığı bir hac olduğunu Arafat’a onların ruhaniyetleriyle çıkılacağını belirten Görmez, “15 Temmuz şehitlerine Afrika’daki mazlumlar da dua ediyor. Çünkü, Afrika’daki mazlumlar da kaybedecekti, eğer biz, 15 Temmuz gecesinde kaybetseydik. Biz 15 Temmuz gecesinde kaybetseydik, dünyanın bütün mağdurları, mazlumları kimsesiz kalacaktı. Onun için onlar, Cenabı Allah’ın lütfettiği büyük bir makama erdiler. Daima onun o büyüklüğünü ve huzurunu hatırlamalıyız” ifadelerini kullandı.
“Sizler Rahmanın misafirlerisiniz”
Kutsal topraklara gelen şehit yakınlarının Rahman’ın misafirleri olduğunu aktaran Görmez, şunları kaydetti:
“Biz Diyanet olarak hizmetinizdeyiz. Sadece burada değil, döndükten sonra da bize düşen herhangi bir vazife olursa, Diyanet olarak milletine, milletinin hukukuna, imanına, İslam’ına canlarını feda eden şehitlerimizin ve ailelerinin daima emrinde ve hizmetinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Kalbinizde şehitlerinizi yâd edin. Kalbinizdeki acı da hac ibadetinize gölge düşürmesin. Peygamberimizin, ’Gözümüz yaşarır, kalbimiz hüzünlenir ama biz sadece Rabbimizin razı olacağı sözler söyleriz’ ifadesini hiç unutmayın. Zaten öyle oldu. Gerçekten de her birinizde muhteşem denilebilecek bir metanet var. O metaneti Allah veriyor. O metanet ve sekinet Allah’ın sizlere ikramıdır. O sekinet ve metanet olmazsa bu acılara, imtihanlara katlanmak mümkün olmaz. Yüreğinizdeki acıyı Cenab-ı Allah daime sevince, huzura ve sekinete dönüştürsün.”
Dua sırasında bazı şehit yakınları gözyaşlarını tutamadı.