Diyanet İşleri Başkanlığı, yurtdışındaki din görevlilerinin sosyal medyadaki paylaşımlarına dikkat etmesi için genelge yayınladı.

Müşavirlik ve ataşeliklerden, sosyal medyada paylaşımda bulunan din görevlilerinin tebligatla uyarılmasını isteyen Diyanet, bunu sürdürenler hakkında ise işlem başlatılacağını belirtiyor.

Yayınlanan genelgede T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı, yurtdışı görevi yapan din görevlilerinin Twitter ve Facebook benzeri sosyal medyada paylaşım veya yorumda bulunmamaları isteniyor.

Diyanet, din görevlilerini, sosyal medyadan paylaşım veya yorumda bulunmaları halinde önce yazılı veya sözlü tebligatla uyarılacakları, paylaşıma devam etmeleri halinde ise haklarında işlem başlatılacağını vurguluyor.

Diyanet, söz konusu genelge ile, din görevlilerini takip edip, talimata uymayan din görevlileri hakkında işlem başlatılması için Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşelikleri’ne direktif veriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdür V. Prof. Dr. Halife Keskin imzasını taşıyan genelgenin yurt dışındaki Din Hizmetleri Müşavirlik-Ataşelik ve Koordinatörlüklerine dağıtılacağı bildiriliyor. Belgede şöyle deniliyor:

“Ülkemizin ve Başkanlığımızın birer temsilcisi durumundaki yurtdışı görevinde bulunan bazı din görevlilerimizin Twitter, Facebook vb… sosyal medya vasıtaları yoluyla politik içerikli yada din görevlisinin tarafsızlık, vakar ve haysiyetine uygun olmayan birtakım yorumlarda bulunmalarına, resim ve görsel materyaller paylaştıklarına dair çeşitli şikayetler başkanlığımıza ulaşmaktadır. Söz konusu paylaşımlarla hakkaniyetle görevini yerine getiren din görevlilerimiz, yurtdışı temsilciliklerimiz ve Başkanlığımız itibar kaybına uğramaktadır. Sosyal medya ve internet yoluyla devlet memurluğu ve din görevliliği vakarı ile bağdaşmayan paylaşım ve yorumlar yapılmaması konusunda görev bölgenizdeki tüm personele yazılı ve sözlü tebligat yapılması, uyarıldıkları halde ifade edilen tarzda paylaşımlara devam edenler hakkında mevzuata uygun işlem başlatılacağının hatırlatılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”

Diyanet’in söz konusu, “personele yazılı veya sözlü tebligat yapılması” talimatını ise ataşeliklerin hemen yerine getirdiği öğrenildi.

T.C. Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği bir tebligat yayınlayarak din görevlilerini uyardı. Din Hizmetleri Ataşesi Ahmet Dilek imzası taşıyan, “Din Görevlilerine” başlıklı tebligatta Diyanet’in genelgesine benzer ifadeler yer aldı.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımların din görevlilerinin ve Diyanet’in itibar kaybına uğramasına neden olduğu savunulan tebligatta, ""Sosyal medya ve internet yoluyla devlet memurluğu ve din görevliliği vakarı ile bağdaşmayan paylaşım ve yorumlar yapılmaması konusunda bölgemizdeki tüm personele tebligat yapılması, uyarıldıkları halde ifade edilen tarzda paylaşımlara devam edenler hakkında mevzuata uygun işlem başlatılacağı ile ilgili Başkanlığımızın ilgili yazısı ekte sunulmuştur.” denildi.