Doğu Almanya eyaletlerinde mültecilere yönelik şiddet olaylarının artması gözleri tekrar bu eyaletlerdeki aşırı sağcı tehdide çevirdi. 8 Türk’ü katleden aşırı sağcı terör grubu NSU’nun ortaya çıkmasına kadar siyasilerin aşırı sağ ırkçı tehlikeyi hafife aldıklarını söyleyen Amadeu Antonio Vakfı Başkanı Anetta Kahane, NSU’nun aşırı sağı görmezden gelmenin tipik bir sonucu olduğunu ifade etti.

Doğu Almanya eyaletlerinde mültecilere yönelik şiddet eylemlerinin arttığına dikkati çeken Kahene, "İki Almanya’nın birleşmesinden sonra Doğu Almanya’da milliyetçi duygular gelişti. Bu hisler göçmenlere tepkiye dönüştü. Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla ilk tepki Türklere yönelik oldu. Doğu Berlin’den gelenler Batı Berlin’deki Türklere artık biz geldik siz ülkenize dönebilirsiniz tepkisini verdi. 1990’lardan itibaren Doğu Almanya’daki aşırı sağ tehlikeye karşı yanlış politikalar uygulandı. Görmezden gelindi." dedi.

Amadeu Antonio Vakfı Başkanı, 2000’li yıllara kadar yabancı birisinin Doğu Almanya’da yaşamayı hayal edemediğini kaydetti. Aşırı sağcıların doğu eyaletlerinin yabancısız olması yönünde politika izlediğini söyleyen Kahene, aşırı sağcılık probleminin sadece Doğu Almanya’nın sorunu olmadığı söyleminin yanlış olduğunu ileri sürdü. "Evet, aşırı sağcı tehlike Almanya’nın her yerinde mevcut. Fakat Doğu Almanya’da bu daha fazla ve sorunun adını koymadan doğru çözüm bulunamaz." diyen Kahane, aşırı sağcıların Doğu Almanya eyaletlerinde daha sistematik ve güçlü şekilde yapılandıkları bilgisini verdi.

Batı Almanya’da aşırı sağcıların toplumdan soyutlandıklarını küçük gruplar olarak dışlandıklarını kaydetti. Almanya’nın iki yüzü olduğunu, aşırı sağ saldırılara rağmen halkın büyük çoğunluğunun gönüllü olarak göçmenlere sahip çıkmak için gayret ettiğine dikkati çekti. Mülteci yurtlarına saldırıların kendisine sürpriz olmadığını söyleyen Vakıf Başkanı Kahane "Keşke sürpriz olsaydı." dedi. Doğu eyaletlerinde özellikle emniyet teşkilatı çalışanlarının çok kültürlülüğe aşina olmaları için eğitime önem verilmesini isteyerek, polisin aşırı sağ gruplara yönelik tavrında emniyet müdürlerinin tutumlarının etkili olduğunu ileri sürdü.

MAASSEN, SAĞCI TERÖR UYARISINI TEKRARLADI

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, aşırı sağcı partilerin kışkırtmalarının sığınmacılara karşı şiddetin artmasında önemli rol oynağını belirtti. Bu kışkırtmaların aşırı sağcı çevrelerde daha fazla radikalleşmeye yol açabileceğine dikkat çeken Maassen, aşırı sağcı terör örgütlerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Maassen, Stern dergisinden sonra Tagesspiegel’e verdiği demeçte sağcı terör uyarısını tekrarladı.

İstihbarat şefi ayrıca NPD, Sağcılar (Die Rechte), Üçüncü Yol (Der Dritte Weg) ve Pro NRW gibi aşırı sağcı partilerin insanları sığınmacılara karşı kışkırtarak şiddete başvurmalarında sorumluluk taşıdığını vurguladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere (CDU) de bu hafta içinde aşırı sağcı sorununa değinmiş, ancak terör örgütlerin ortaya çıkabileceği konusunda ipucu bulunmadığının altını çizmişti. Bu çevrelerdeki gelişmelerin yakından takip edildiğine dikkat çeken Bakan, Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünde olduğu gibi gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini söylemişti.