Federal Şehirleşme ve İnşaat Enstitüsü, düzenlediği basın toplantısında Almanya’nın büyüyen ve küçülen şehirlerini tanıttı.

Enstitü Başkanı Profesör Harald Herrmann, Almanya’da 2008 ile 2013 yılları arasında en çok büyüyen şehirlerin Potsdam, Dresden ve Leipzig olduğunu kaydetti. Herrmann ayrıca Almanya’nın doğusunda bulunan şehirlerin batıdakilere nazaran daha çok büyüdüğüne dikkat çekti. Federal Hükümet'in Almanya’nın birleşmesinden sonra doğu şehirlerine yaptığı yatırımların meyvelerinin görüldüğünü söyleyen Herrmann, küçük beldeleri de unutmamak gerektiğine dikkat çekti.

Almanya’da küçük beldelerin cazibesini arttırmak için girişimlerde bulunulması gerektiğini kaydeden Hermann, genç neslin büyük şehirlerde yaşamayı tercih ettiğini söyledi. "Demografik dönüşüme baktığımızda bunun aslında çok iyi olmadığını söylememiz gerekiyor." diyen Herrmann, küçük şehirlerin de cazibesini artırması için hükümete seslendi. Hermann, "Hükümetin küçük şehirlerdeki ilk görevi büyük şehirlerdeki yaşam standartlarının aynısını sağlamak." şeklinde konuştu. Profesör, standartlar eşleştirilmediği takdirde küçük şehirlerin ciddi anlamda nüfus azalması yaşayacağına dikkat çekti. Büyük şehirlerin genelde büyüyecek alanları kalmadığını dile getiren Hermann, yeni stratejilerle bulunan arazileri en iyi şekilde kullanmayı tavsiye etti.

Almanya’nın 2035 yılında nüfusunun 2012 yılına nazaran yüzde 3 azalacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar Almanya’nın nüfusunun 2035 yılında yaklaşık 78,2 milyon olacağını söylüyor.