Ukayna’nın doğu bölgesinde ateşkese rağmen çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Donetsk Havalimanı’nı ele geçirmek ve bölgede kontrolü sağlamak için son birkaç gündür Kiev yönetiminin gerçekleştirdiği operasyonda, 752 Ukrayna askerinin öldüğü iddia edildi. Yerel milis gücü kaynakları askerlerin cesetlerinin alınmadığını, kayıp listesine yazılarak trajedinin üstünün kapatıldığını belirtiyor. Kiev ise Ukrayna askerlerinin ölümü ile ilgili iddiaların doğru olmadığını savunuyor.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti askeri yetkilisi Eduard Basurin yaptığı açıklamada, “Özel operasyonun başladığı son birkaç gün içinde 752 Ukrayna askeri öldürüldü. 59 tank ve 51 zırhlı araç etkisiz hale getirildi.” dedi.

En çok kaybın Donetsk Havalimanı çatışmalarında olduğunu belirten Basurin, “Donetsk Havalimanı ile ilgili emri Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Olaksendr Turçinov verdi. Ne pahasına olursa olsun havalimanının alınmasını istedi. Ukrayna tarafından hiç kimse ölen askerlerin cesetlerini toplamak için gelmedi. Onlarca Ukrayna askeri kayıp olarak ailelerine bildiriliyor. Ukrayna Komutanlığı, ciddi kayıplarla ilgili sorumluluk almak istemiyor.” suçlamasında bulundu.

Son 24 saat içinde Ukrayna askerlerinin saldırılarının devam ettiğini kaydeden Basurin, Lugansk’ın dışında, Mariupol yakınlarında ve Piski kentinde çatışmaların yaşandığını söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise açıklamasında Opitne ve Vodyane bölgelerindeki çatışmalarda, 50 milis gücünün öldürüldüğünü ve 5 ayrılıkçının da esir alındığını belirtti. Donetsk’de yerel milis güçlerine ait 4 tank ve 2 zırhlı personel aracının da imha edildiği ifade edildi.

Ukrayna ordusu Donetsk bölgesi başkanı Vıçeslav Abroskin de yaptığı açıklamada, Mariupol’da bugün yapılan saldırılarda 10 milis gücünün öldürüldüğünü kaydetti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre iç savaşın yaşandığı dönemde ülkede, 5086 kişi hayatını kaybederken, 1 milyona yakın kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Barış görüşmeleri için başlatılan girişimlerden ise şimdiye kadar bir sonuç alınabilmiş değil.