Ukrayna’nın doğu bölgesinde tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Kiev’in genişletilmiş özerkliği kabul etmesi durumunda, bağımsızlık kararlarından vazgeçebileceklerini açıkladı.

Ukrayna’da barış görüşmelerinde Donetsk’i temsil eden Denis Puşilin, basına yaptığı açıklamada, Minsk Anlaşması’nın uygulanmasının önemine değindi. Avrupa’nın savaşı sonlandırmak için her türlü çabayı ortaya koyması gerektiğini savunan Puşilin, Donbas’a genişletilmiş otonominin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Kiev’in genişletilmiş özerkliği kabul etmemesi durumunda tam bağımsızlık yolunda ilerleyecekleri tehdidinde bulunan Puşilin, Donetsk ve Lugansk’ın statüsü ile ilgili anayasal değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini, konu ile ilgili müzakere masasının henüz kurulmadığını söyledi.

Ukrayna’nın doğu bölgesinde siyasi çözümün tek yol olduğuna değinen Puşilin, “Politikacılar olarak bizler tek çözümün diyalog ve müzakere ile olacağını düşünüyoruz. Ukrayna krizinde çözüm sürecinin güvenliği Normandiya Dörtlüsü’nde. Burada Almanya, Fransa ve Rusya’ya görevle düşüyor. Biz Avrupa’dan bu müzakere sürecinden çıkmaması için Kiev’e baskı yapmasını istiyoruz. Ukrayna yetkililerinin açıklamaları Minsk Anlaşması ile örtüşmüyor. Biz Avrupa’nın baskısı olmadan bir şey yapamayız…” çağrısında bulundu.

Lugansk adına müzakerelere katılan Vladislav Deynego da anayasa değişikliklerin yapılarak farklı bir Ukrayna’nın oluşması durumunda Kiev’e bağlı kalabileceklerini belirtti.

Donetsk ve Lugansk yetkilileri bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda Kiev’e bağlı kalınması konusunu ele almamışlardı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Donetsk Havalimanı’nı geri alacakları yönündeki açıklamalara Kremlin’den sert tepki geldi. Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, Poroşenko’nun açıklamalarının Minsk Anlaşması’nın ihlali yönünde bir adım olduğunu söyledi. Peskov, bir çok kez anlaşmanın ihlal edildiği konusunda Kiev’i uyardıklarını hatırlattı.