Eski Hocalı Valisi Elman Memmedov, Avrupa'nın belgeye muhtaç sözde Ermeni soykırımı söylentisine sarıldığını ama, on binlerce canlı şahidi, video görüntüleri ve fotoğrafları olan Hocalı katliamını görmemezlikten geldiğini ifade etti.

Azerbaycan parlamentosunda milletvekili olan Elman Memmedov, Avrupa Parlamentosu'nun belgesi olmamasına rağmen 1915 olayları ile ilgili tasarıyı kabul ettiğini, her türlü belgesi olan Hocalı katliamı konusunda herhangi bir adım atmadığını ve bunun çifte standart olduğunu aktardı.

Ermeniler tarafından 23 yıl önce Hocalı'da gerçekleştirilen katliamı şehrin yöneticisi olarak en ağır şekilde yaşadığını belirtti. Elman Memmedov, yaşanan vahşete dikkat çekerek Ermenilerin dünyada soykırım konusunda konuşacak en son halk olduğunu vurguladı. Memmedov '' Hocalı'daki soykırımın mağdurlarından canlı şahitlerinden biri benim. Ermeniler, o soykırımda benim 60 yaşındaki annemi öldürdü. Benim yaşı 90'nın üzerinde olan iki ninemi öldürdüler. 30'dan fazla yakın akrabamı, gözümün önünde şehit ettiler. Çocukları öldürdüler. Binden fazla silahsız, günahsız Hocalı sakini bir gecede Ermeniler tarafından öldürüldü. O sivil insanlar neden öldürüldüler? Türk oldukları için Müslüman oldukları için ''dedi. Gerçekleştirilen katliamın on binlerce şahidi ile birlikte olaylar sırasında çekilen video ve fotoğrafların mevcut olduğunu belirten Memmedov, Avrupa Parlamentosu'nda söz konusu tasarıyı onaylayanların ellerinde tek bir belge dahi olmadığını iddia etti.

Elman Memmedov, Hocalı katliamının baş sorumlusunun Ermenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Robert Koçeryan ve mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın olduklarını ifade etti. Milletvekili Memmedov her iki liderin Avrupa Konseyi'nde yaptıkları açıklamalarda Hocalı katliamını sırasında sorumluluklarını itiraf ettiklerini, hatta bundan gurur duyduklarını ifade etmelerine rağmen sözde soykırım tasarısını onaylayan siyasilerin kınamalarına dahi şahit olmadıklarını bildirdi.

PAPA ERMENİLERE HOCALI KATLİAMINDAN ÖNCE DESTEK MEKTUBU GÖNDERDİ

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun soykırım ifadesini kullanması ile ilgili açıklamalarda bulunan eki Vali, Ermenilerin Hocalı'da gerçekleştirdikleri katliamdan hemen önce Vatikan'dan çok önemli bir destek mektubu aldıklarını ifade etti. Dönemin Papası İkinci Jean Poul tarafından kaleme alınan söz konusu mektupta, ''Bu sefer de ben size hayırlar diliyorum. Bu Haçlı seferidir. Bu haçın kalkınmasıdır. Fırsatım olsa Hocalı'da sizin zaferinizden sonra gelir, sizi tebrik ederdim'' şeklindeki ifadeleriyle katliamcıları kutsadığını söyledi. Memmedov '' Biz din adamlarının insanları barışa çağırması gerektiğine inanıyoruz oysa Vatikan'ın gerçek yüzü budur. Tarafı budur.''dedi.

TARİHİ TARİHÇİLERE BIRAKILMALI

Tarihte yaşanan olaylarla ilgili hüküm vermenin siyasetçilerin değil, tarihçilerin işi olduğunu ifade eden Elman Memmedov, ''Türkiye senelerdir arşivlerini açtığını beyan ediyor. Tarihçiler baksınlar, incelesinler. Ancak varsa Ermenistan, Rusya, İngiltere, Fransa gibi ülkeler de konuyla ilgili arşivlerini herkese açsınlar ki hep beraber görelim, soykırımı kimler yapmış.''dedi.

Ermenilerin soykırım iddialarının hiçbir dayanağı olmadığının altını çizen Memmedov, tarih boyunca Ermenilerin Anadolu'da ve Kafkaslarda gerçekleştirdikleri katliamlarla dosyalarının oldukça kabarık olduğunu kaydetti. Memmedov, olduğu iddia edilen 1915 olaylarından 10 yıl önce Ermenilerin, Azerbaycan'ın Guba şehrinde gerçekleştirdikleri katliamda öldürülen insanların toplu mezarlarının ortaya çıktığını hatırlattı. Azerbaycan milletvekili, şimdiye kadar Ermenilere ait ne Anadolu'da ne de dünyanın hiç bir yerinde toplu bir mezarın olmadığını söyledi. Elman Memmedov sözlerini şu şekilde tamamladı '' Ülkemize Avrupa'dan gelen siyasiler, tarihçiler Guba'daki toplu mezarı ziyaret ettikleri, halde konuyla ilgili neden susuyorlar? Hiçbir tarihi dayanağı ve belgesi olmayan sözde soykırım konusunda ise yalan yanlış sürekli konuşuyorlar''