Bielefeld Üniversitesi’nde “1915’te Neler Yaşandı?” başlığı altında sözde Ermeni soykırımı hakkında bir açık oturum düzenlendi. Türk kökenli üniversiteli gençlerin oluşturduğu KULTÜRK tarafından gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak “Barış İçin Diyalog Derneği” (Frieden für Dialog e.V.) Başkanı Dr. Ali Söylemezoğlu ve Paderborn Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Michael Wittig katıldı. Üniversiteli gençlerin yoğun ilgi gösterdiği açık oturumun açılışında, panel hazırlıkları sırasında yaşanan engellemeler ve iftiralar hakkında bilgi verildi.

Daha sonra söz alan Dr. Michael Wittig ise kendisine gelen davette soykırımı kabul etmeyen taraf olarak KULTÜRK’ün zıt bir görüşe ihtiyaç duyduğunu belirttiği ve bu kapsamda daveti memnuniyetle kabul ettiğini ifade etti.Buna rağmen panele “soykırım olmuştur” tezini savunan taraf niteliğine girmeden katıldığını belirten Dr. Wittig, “Bir tarihçi olarak ‘soykırım olmuştur’ tanımı yapmam mümkün değil.” dedi. Alman tarihçi daha sonra 1915 yılına dayanan genel tarihsel perspektif eşliğinde sunumunu tamamladı.

Oturumun ikinci bölümünde söz alan araştırmacı-yazar Dr. Ali Söylemezoğlu ise sunumunda kullandığı bazı belgelerde Ermeni tarihçileri ve yabancı kaynakları esas aldığını vurgulayarak soykırımın yaşanmadığını savundu. Medyada zaman zaman yer alan sözde işkence fotoğrafların kandırmaca olduğunu ileri süren Dr. Söylemezoğlu, bunlardan bazılarının ressamlara, bazılarının ise film karelerinden alınmış olduğunu ifade etti.