Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Margaret Chan, Türkmenistan nüfusunun yüzde 8'inin sigara kullandığını kaydetti. Chan, bu rakamın dünyada en düşük oran olduğunu ifade etti.

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı'na katılan DSÖ Genel Sekreteri , Türkmenistan'ın tütün ürünlerine karşı mücadelede kararlı bir tutum izlediğini kaydetti. Margaret Chan; "Türkmenistan, 2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni onayladı. Bunun öncesinde Türkmenistan'da kamu alanlarda sigara yasağı getirildi. DSÖ tarafından yapılan araştırma sonucunda, Türkmenistan nüfusunun yüzde 8'i sigara içiyor. Bu rakam dünyada en düşük orana tekabül ediyor. Bundan dolayı Türkmenistan hükümetini tebrik ediyorum" dedi.

DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) Sekretaryası Başkanı Vera da Costa e Silva da konuşmasında, Türkmenistan'ın tütünle mücadelede dünyaya örnek bir ülke olduğunu ve sigara içinlerin sayısının yüzde 5'e kadar düşürülmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti. Dünya genelinde tütünle mücadele edildiğini söyleyen Vera de Costa, "20. asırda sigaranın sebep olduğu ölüm sayısı 100 milyona ulaştı. Böyle devam ederse, bu yüzyılda sigaradan ölecek insan sayısı 1 milyarı bulacak. Ayrıca, sigara içenlerin sayısı gelişmiş ülkelerde azalmakta, fakir ülkelerde ise artmaktadır" şeklinde konuştu.