Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi merkezi yerleşkesindeki tüm ışıklar, Dünya Saati (Earth Hour) uygulaması kapsamında küresel ısınmaya dikkat çekmek için 1 saat kapatıldı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek ve kısıtlı doğal kaynakların korunmasına yönelik olarak 2007 yılında Avustralya’nın Sidney kentinde başlatılan ve 2015 yılında 172 ülke, bin 400’den fazla şehirde yaklaşık 42 bin etkinlikle yürütülen Dünya Saati (Earth Hour) uygulamasına, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi de dahil oldu. Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarının öğrenciler ile birlikte merkezi yerleşkede gerçekleştirdiği ışıkların söndürülmesi etkinliğine, Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Ünal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Demirayak, İbrahim Çeçen Vakfı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Dinçer, akademisyenler, 15’i yabancı toplam 100 öğrenci katıldı.

Çevreci bir bilim yuvası olarak böyle bir etkinliğin üniversitelerinde olmasından mutluluk duyduklarını belirten Prof. Dr. İrfan Aslan, geleceğini hedefleyen bir üniversite olduklarını söyledi. "Geleceğimize iyi bir çevre bırakma adına iklim değişikliğine dur diyoruz" diyen Prof. Dr. Aslan, butona basarak üniversitedeki tüm binaların ışıklarını bir saatliğine kapattı. Prof. Dr. Aslan’ın ışıkları kapattığı anda öğrencilerden oluşan ‘60 +’ rakamının üzerinde mumlar yakıldı.

Etkinliğe katılan öğrencilerden Yusuf Dizlek, "Farklı kültürlere sahip arkadaşlarımızla böyle bir etkinlikte yer almak mutluluk verici. Gereksiz ışıkları söndürelim, doğayı kirletmeyelim ve dünyamızı koruyalım." dedi.

Üniversite öğrencilerinden Brunduli Zaına Bumbesha, "Avrupa’nın en yüksek kentlerinden biri olan Ağrı’da arkadaşlarımızla birlikte bu tür güzel bir etkinlikte yer almanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu etkinlikle küresel iklim değişikliği hakkında farkındalık oluşturduk ve sesimizi duyurduk. Ayrıca buradaki Türk arkadaşlarımızla kültür alışverişi imkanımız oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin organizasyonunda gerçekleştirilen bu etkinlik, ışıkların kapatılmasının yanında toplumsal bilinç oluşturabilmek adına Ağrı’da insanların konuyla ilgili bilinçlendirilmesi için de çeşitli çalışmalar yapıldı. Eğitim Fakültesi öğretim elemanları, Ağrı’nın doğal ve turistik önem arz eden yerlerinden olan Ağrı Dağı, Nuh’un Gemisi ve İshak Paşa Sarayı’na giderek orada yaşayan halka iklim değişikliği hakkında bilgiler vermiş ve etkinliğin tanıtımını yaptı. Öğrenciler ise kaldıkları yerlerdeki diğer insanlara ve staj için gittikleri ilköğretim okullarında öğretmen ve öğrencilere bu konuyu anlattı. Earth Hour (Dünya saati) küresel iklim değişikliği farkındalık networkuna dâhil olan üniversitede bu etkinlik her yıl daha kapsamlı organizasyonlarla gerçekleştirilmesi planlanıyor.