Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in dünkü görüşmede henüz çözümlenmemiş konuları müzakere ettiklerini söyledi.

Ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin himayesinde yaklaşık 4 saat görüşen liderleri temsilen ortak açıklama yapıldı. Eide, liderlerin mevcut ivmenin üzerine eklenti yapılmasına yönelik ihtiyacın bilinci içerisinde farklılıklarla ilgili yapıcı bir fikir alışverişinde bulunduğunu kaydetti. Eide, sürecin ilerletilmesi konusunda müzakerecilere talimat verildiğini ifade etti.

Eide, liderlerin, olası çözüm sonrasında “Kıbrıs Türk Kurucu Devleti”ni AB müktesebatına hazırlamak amacıyla kurulan iki toplumlu ad–hoc komitesinin çalışmalarının başlamasını memnuniyetle karşıladığını da kaydetti.

"ÖNLERİNDE HALA CİDDİ BİR ÇALIŞMA DURUYOR"

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin önlerinde hala ciddi bir çalışmanın durduğunun farkında olduklarını ve bir sonraki görüşmenin gerçekleştirileceği 30 Ekim’den sonra müzakereleri önemli ölçüde yoğunlaştırmaya yönelik taahhütlerini yeniden vurguladıklarını da dile getirdi.