Mısır'da İslamî ilimler üzerine eğitim veren dünyaca ünlü El-Ezher Üniversitesi Alimler Birliği, Kur'an-ı Kerim'i siyasete alet etmenin haram, dinen günah ve saygısızlık olduğunu duyurdu. Üniversitenin üst kurulu Alimler Birliği, bağımsız milletvekili adayı Muhammed Abdulalim Şeyh Sabavi'nin tanıtım bröşürünün kapağına, Kur'an-ı Kerim resmini basması üzerine "Dinen haramdır, büyük bir günahtır ve Kur'an'a da yapılmış bir saygısızlıktır." fetvası verdi.

Ülkenin güneydeki turizm kentlerinden Luksor'da bağımsız milletvekili adaylığı kesinleşen Sabavi'nin, tanıtım bröşürünün kapağına Kur'an-ı Kerim'in resmini basması tepkilere sebep oldu. Sosyal medya üzerinde özellikle Müslümanlardan gelen ciddi eleştiriler üzerine El-Ezher Üniversitesi Alimler Birliği olayı acil araştırma kararı aldı.

"MÜSLÜMANLARIN HAKKINA GİRDİN; KİMSE KUTSALLARI KENDİ ÇIKARINA KULLANAMAZ"

Alimler Birliği'nin aldığı kararı açıklayan heyet üyesi Ahmed Ömer Haşim, 'Sabavi'nin Kur'an-ı Kerim'i siyasi çıkarlarına alet etmesinin kabul edilemez' olduğunu belirtti. El-Ezher Üniversitesi ve Alimler Birliği adına konuşan Haşim, bu tür saygısızlıklara bundan sonra izin verilmeyeceğini aktardı. Kararın bağlayıcı olduğunu vurgulayan Alimler Birliği Üyesi Sabavi'ye yönelik "Sana oy vermeyecek Müslümanların hakkına girdin." ifadelerini kullandı.

Hiç kimsenin dini kutsalları kendi çıkarına kullanamayacağını aktaran Haşim, Kur'an'ın karşı çıkılamaz üstünlüğünü kullanarak İslami kesimden oy toplamaya çalışmanın sinsi bir plan olduğunu vurguladı.

Mısır Alimler Birliği'nin aldığı kararın ülkede bağlayıcı özelliği bulunuyor ve dinen de fetva hükmünde sayılıyor.

"BEN ESKİ İMAMIM; TANITIMIMI KUR'AN ÜZERİNDEN YAPMAK HAKKIMDIR."

Öte yandan Luksor'dan bağımsız milletvekili adayı Muhammed Abdulalim Şeyh Sabavi, "Ben eski imamım. Doğal olarak benim tanıtım adaylığımı, Kur'an üzerinden yapmak hakkımdır." diyerek kendini savundu. Hafız olduğunu da belirten Sabavi, Kur'an'ın terbiye eden yönüne insanları davet ettiğini aktardı. Seçildiği takdirde insanlara Allah'ın ayetlerini anlatacağını da ekledi.

Kur'an-ı Kerim'i bröşürünün dış kapağına basan Sabavi, amblem olarak timsah resmi kullandı.

Mısır'da dini kutsalların kullanılarak yolsuzluk yapıldığı geçen ay ortaya çıkmıştı. Yolsuzluk ve rüşvetten hapse giren eski Ziraat Bakanı Salah Hilal, tutuklanmadan birkaç gün önce sosyal medya üzerinden namaz kılarken, hacda ve mescidde dua ederkenki fotoğraflarını paylaşmıştı.

Salah'ın 'kupon arazi' tahsis ettiği işadamlarından rüşvet alarak hacda 300 bin dolarlık masraf yaptığı mahkeme kayıtlarına geçmişti. Tutuklu bakanın 'kupon arazilerden' yaklaşık 10 milyon dolar kazandığı ve bir de villa aldığı mahkemece isbat edilmişti.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, ilk turu 18 Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri için kesin aday listesini geçen Perşembe açıklamıştı. Hazırlıklarını yapan parti ve bağımsız adaylar tanıtımlara başladı. Yüksek Seçim Kurulu, bağımsız aday Sabavi için soruşturma başlattığını duyurdu.