Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden El Hayat, genel seçimler öncesi AK Parti’nin önemli ölçüde halk desteğini kaybettiğini yazdı. Anketlerin kötü gidişatı ortaya koyduğunu yazan gazete, Erdoğan’ın ipleri elinde tutmak için kendisine sadık isimleri meclise taşımaya çalıştığına dikkat çekti.

El Hayat gazetesi, birinci sayfasında genişçe yer verdiği haberde, AK Parti’ye seçim öncesi ilk defa ciddi anlamda halk desteğinin azaldığını yazdı. “Erdoğan’ın partisi seçimler öncesi halk desteğini kaybediyor” başlığıyla verilen haberde, yapılan son kamuoyu yoklamalarında partinin ciddi oy kaybı yaşadığına ve yüzde 40'ın altına düştüğüne dikkat çekildi.

FİDAN PARLAMENTOYA GİRERSE DIŞ POLİTİKA DEĞİŞİR

Haziranda yapılacak parlamento seçimleri öncesi partiler arası gerilimin arttığına dikkat çekilen haberde aday listelerinin oluşturulmasına 10 Şubat tarihinde başlanacağı belirtildi. Gazetenin, “Erdoğan’ın sağ kolu” olarak nitelendirdiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere Erdoğan’a yakın onlarca bürokrat ve danışmanın aday olmak için önümüzdeki iki hafta içinde görevlerinden istifaya hazırlandıkları kaydedildi.

Listenin başında yer alan Hakan Fidan’ın parlamentoya girmesinin Türk dış politikasında önemli bir değişim işareti olarak yorumlandı. “Fidan önemli dosyaları elinde tutuyor. Bunların en önemlisi Suriyeli silahlı muhalifler ve bölgedeki Müslüman Kardeşler ile ilgili dosyalar.” denildi.

Fidan’ın önemli bir kurum olan MİT müsteşarlığından parlamentoya geçmesinin Erdoğan’ın "kendisine sadık adamlarını meclis ve hükümete sokma gayreti" olarak ifade edilen haberde, Erdoğan’ın bu şekilde yönetimi elinde tutmaya çalıştığı ifade edildi.

CHP, ŞENER VE BARDAKOĞLU’NU ADAY GÖSTERECEK

Bu durumun Başbakan Davutoğlu’nu zor durumda bıraktığı; ancak seçimlerde aday göstereceği alternatifinin olmadığı belirtilen haberde, "Aday olacakları konusunda isimleri sızanlar daha önce Erdoğan’a müsteşarlık yapmış şahıslar. Fakat bu isimlerin parti içinde ve halk nezdinde ağırlıkları yok.” denildi.

Gazete, Anamuhalefet partisi CHP’nin sol bir parti olmasına karşın aday listelerinde sağ ve dindar isimlere yer vermeye hazırlandığını da yazdı. AK Partili eski bakan Abdullatif Şener’in yanı sıra Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu gibi isimlerin CHP listesinde yer alacağı belirtildi.