Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bosna-Hersek ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni ve Gazi Hüsrev Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Daha sonra Saraybosna’nın sembol binalarından Vijecnica’ya geçen Emine Erdoğan, burada “Bir 16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” sergisini gezdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre; Emine Erdoğan, Saraybosna’da ilk olarak Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni ziyaret etti.

Emine Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç’in eşi Sebiya İzzetbegoviç'in de eşlik ettiği ziyaret kapsamında merkezde bulunan 'Mistik Işık ve Sufi Objeler' sergisini gezdi. Emine Erdoğan burada Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği, Medica Zenitsa Derneği, Podrinje Kadınlar Derneği, İstanbul Eğitim Kültür Merkezi temsilcileri ile bir araya geldi. Boşnak anneler savaşa dair acılarını anlattılar ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Savaş mağduru çocukların şimdi meslek sahibi büyük mücadeleciler olduklarını söyleyen anneler, duygularını paylaştılar. Emine Erdoğan ise, savaş yıllarından bu yana Türk halkının bu acıları paylaştığını söyledi ve Boşnak annelerin cesaretine vurgu yaparak sivil toplum gücünün önemine değindi.

GAZİ HÜSREV KÜTÜPHANESİ ZİYARETİ

Merkez ziyaretinden sonra Gazi Hüsrev Kütüphanesi'ne giden Emine Erdoğan, burada Srebrenitsa'da yaşanan katliamın görüntülerinin yer aldığı fotoğraf sergisini gezdi. Daha sonra eski mezar taşları ve orijinal el yazmalarının bulunduğu bölümü ziyaret etti.

“BİR 16.YÜZYIL DÂHİSİ MATRAKÇI NASUH” SERGİSİ

Ardından Saraybosna'nın sembol binalarından Vijecnica'ya (eski kütüphane binası) geçen Emine Erdoğan, burada “Bir 16.Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” sergisini ziyaret etti. Kanuni döneminin meşhur minyatür sanatçısı olan Matrakçı Nasuh Saraybosna doğumlu olup, şair, ressam, matematikçi ve felsefecidir. Sergi, Matrakçı Nasuh'un doğu seferini anlattığı esere atfen 16 kadın sanatçı tarafından yapılan çini, hat ve resimden oluşan 41 parça eseri ihtiva ediyor. Emine Erdoğan, burada sergi ve mekân hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Programın öğleden sonraki bölümünde Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerine eşlik etti. Bosna-Hersek ziyareti boyunca Emine Erdoğan'a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş ve bakan eşleri refakat etti.