Endonezya'da Avustralya vatandaşı uyuşturucu tacirlerinin de aralarında bulunduğu bugün yapılacak idamlar ertelendi.

Endonezya'da yakalanan ve haklarında idam cezası kararı verilen Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ın da aralarında bulunduğu bugün yapılacak idamların ertelendiği duyuruldu. Ertelenmenin Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve Dışişleri Bakanı Julie Bishop açıklamalarından sonra gelmesi ise dikkat çekti.

Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop daha önce yaptığı açıklamada, "Avustralyalı iki idam mahkumunun kurtarılması adına Endonezya ile uzlaşma yapmak için her şeyi denedim." ifadesinin kullanmıştı. Dışişleri Bakanı Bishop'un açıklamaları ise Endonezya hükümetinde bir karşılık bulmamıştı.

Son ümitlerinde tükendiği davada, mahkum yakınları ve dünya kamuoyu artık bugün idamların gerçekleşeceğini bekliyordu. Endonezya Başsavcılık sözcüsü Tony Spontana ise idam kararının ertelenmesinin sebebini resmi işlemlerin tam olarak bitmemesi şeklinde açıkladı.

Ertelenen idam kararını Avustralya hükümeti ve mahkum yakınları memnuniyetle karşılarken Endonezya'nın birçok şehrinde ise idamın ertelenmesi dolayısı ile protestolar yapıldı.