İngiliz AP Üyesi Richard Howitt, 2 milyon Suriyeli mültecinin pazarlık unsuru olarak kullanıldığını belirterek, seçim öncesinde Türkiye ile AB arasında yapılan geçici anlaşmaya tepki gösterdi.

Avrupa’nın mülteci akınının durdurulması için müzakere ederken sadece şantaja maruz kalma değil, ‘dolandırılma’ ihtimalinin de olduğunu öne süren Howitt, “Erdoğan’ın verdiği sözlerin tutabileceğine dair çok ciddi soru işaretleri var. Erdoğan Kasım seçimlerini kaybeder ve kaçarsa Avrupa’nın hareketsizliği utanca dönüşecektir. Avrupa’nın onayını ve parasını kullanarak kazanırsa bu utanç çok daha uzun sürecektir.” diye yazdı.

"AVRUPA'NIN SESSİZLİĞİNİN SATIL ALINMASINA İZİN VERİLMEMELİ"

AP Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Dış İlişkiler Sözcüsü ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Richard Howitt, Euractiv sitesi için kaleme aldığı makalede, “Bir AB-Türkiye eylem planı ile gittikçe kötüleşen demokratik ve insan hakları standartlarına karşı, Türk tarihinin bu önemli anında Avrupa’nın sessizliğin satın alınmasına izin verilmemeli.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bağımsız televizyon kanallarının yayınlarının engellenmesi, gazetecilerin tutuklanması ve muhalefet partilerinin seçim mitingi yapmaya korkmasına rağmen AB’nin bunlara tepki göstermeyerek sessiz kalmasını eleştiren Richard Howitt, ilerleme raporunun açıklanmasının neden seçim sonrasına ertelendiğini de sorguladı.

Bu ay Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in tutuklandığını, gazeteci Uğur Dündar’a eski ulaştırma bakanına, Necati Doğru’ya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla para ve ertelenmiş hapis cezası verildiğini vurgulayan İngiliz siyasetçi, “Türkiye’deki bağımsız televizyon kanalları ise yayın platformlarından kaldırılıyor ve nüfusun büyük çoğunluğunu bu gelişmelerden haberdar olması engelleniyor.” ifadelerini kullandı.

"MÜLTECİ MUSLUĞUNUN BAŞINDAKİ ERDOĞAN AB’Yİ REHİN ALDI"

Ankara ile mülteci krizi dolayısıyla yapılan müzakereler sebebiyle, söz konusu büyük endişelerin görmezden gelindiğini ifade eden Richard Howitt, ‘işbirliğine karşı para’ politikasının Erdoğan’ın eylemlerini onaylama riski taşıdığına dikkat çekti. Howitt, “Brüksel koridorlarında, Erdoğa’ın mülteci musluğunu kapayıp açabileceğine inandığı şeklinde ve bu da AB’yi rehin tutuyor.” ifadelerine yer verdi.