Çin'de resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in resmi haber kanalı İngilizce yayın yapan CCTV News'e konuştu.

Erdoğan, Çin'in resmi televizyon kanalı CCTV'de Yang Rui'nin temaslarına ilişkin soruları cevapladı.

Çin ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Diplomatik ilişkilerin 45. yıldönümünde çok önemli bazı adımların atılması ümidiyle buradayız. Bildiğiniz gibi 2010 yılında Türkiye'de bir stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşma aslında Türkiye-Çin arasındaki en önemli adımdır. Bu aramızdaki siyasi, ekonomik, stratejik, ticari, kültürel her alanda çok önem arz eden bir anlaşmaydı. Hatta o arada sayın başkan ile İstanbul'da görüşmemiz olmuştu. Bu ikili ilişkilerimizi ne yapar da süratle geliştiririz, bunların görüşmelerini yaptık. Gerek altyapı, gerek üstyapıda ne gibi adımlar atabiliriz, bunları konuştuk. Temenni ediyorum ki bu ziyaretin artık bunları uygulamaya geçirme süreci olacak. Bu ziyaretimizde imzalanarak anlaşmalarla da artık mesafe almaya başlayacağız."

Erdoğan, başka bir soru üzerine de, "Asya Altyapı Yatırım Bankası çok önemliydi. Bu adımın atılmış olması da önemli bir adımın başlangıcıydı. Türkiye bu noktada bulunduğu stratejik ve coğrafi konum itibariyle inanıyorum ki çok şeyler katacaktır. Bu konuda kararlı bir duruşumuz var. Katkımızın olacağına inanıyorum. Bu adımları önemsiyoruz. Bu banka üye ülkelerin uluslararası yatırımlarda çok büyük bir finans kaynağı olmasını sağlayacak ve dayanışmayı artıracak." dedi.