Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'deki Türklere birlik çağrısı yaparak, "Şunu unutmayın: Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet... Bu anlayışla geleceğe yürümeliyiz." dedi.

KKTC'ye Su Temin Projesi'nin KKTC cumhurbaşkanı ve başbakanının da hazır bulunduğu Girne'deki açılış töreninde konuşan Erdoğan, Türk ve KKTC bayraklarının birlikte dalgalanırken, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet anlayışıyla geleceğe yürünmesini istedi.

GARANTÖR ÜLKE VURGUSU DA YAPTI

Erdoğan, konuşmasında adadaki çözüm müzakerelerinde tartışılan unsurlardan biri olan garantörlük hakkına da vurgu yaptı.

"Kıbrıslı kardeşlerimizin maruz kaldıkları mağduriyetlerin giderilerek dünyada hak ettiği almaları yönündeki çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor." diyen Erdoğan, ABD ve AB liderleriyle Kıbrıs'ı konuştuklarını söyledi.

"Bilhassa son günlerde ivme kazanan bu müzakere döneminde garantör ülke, anavatan olarak süreci anbean takip ediyoruz. Biz Türk tarafı olarak yarım asrı aşkın süredir uluslararası toplum ve BM'nin gündemini işgal eden bu sorunun çözümü konusunda samimiyiz." diyen Erdoğan, her zaman bir adım önde olduklarını dile getirdi.

Adil, kalıcı, sürdürülebilir barışı isteyen tarafın her zaman Kıbrıslı Türkler olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bugün de Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulmasını savunuyoruz. Zira biz bu konuya sadece Kıbrıs açısında değil, daha geniş bir çerçeveden bakıyoruz." dedi. Erdoğan, çözümün Doğu Akdeniz ve geniş bir coğrafyaya olumlu yansımaları olacağını bunun dünya barışının menfaatine olacağını vurguladı.

"RUMLAR İSTERSE BARIŞ SUYU OLUR"

Erdoğan, Kıbrıslı Türklerin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı projeden Güneydekilerin de istifade etmek istemesi durumunda, adını 'barış suyu' koyarak bu suyu vereceklerini söyledi.

Rum Kesimi'ne seslenen Erdoğan, "Temennim odur ki, adanın tamamımın ihtiyacını karşılayacak bu sudan adil ve kalıcı bir çözüm neticesinde tüm Kıbrıs yararlanabilsin." dedi ve bu sudan barış umudunun da nasibini almasını diledi.

Süreçte meydana gelen gelişmelerden bağımsız olarak Kıbrıslı Türklerin daha müreffeh bir geleceğe yol almaları ve kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

EŞEK ÖLÜR KALIR SEMERİ, İNSAN ÖLÜR KALIR ESERİ

"Bugün burada sadece bir baraj açmakla kalmıyoruz. Aslında on yıllardır ihtiyacı hissedilen, rüyası görülen bir hayali gerçeğe dönüştürüyoruz. Kuzye Kıbrıs'ın verimli topraklarına, anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin, siyasi liderin hayaliydi." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu eser, neresinden bakarsanız bakın; gurur verici örnek bir yatırımdır. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Şimdi eserlerle mi anılacağız, lafla mı anılacağız? Eser eser. Mesele bu. İşte bu sözün anlam kazandığı en güzel örneklerden biri burasıdır."

Erdoğan, "Türkiye gerçekten isterse, azimle, kararlılıkla, dirayetle çalışırsa ulaşamayacağı hiçbir hedef, gerçekleştiremeyeceği hiçbir proje yoktur." ifadelerini kullandı ve Marmaray'ın ardından Avrasya Tüneli'nin yapılmakta olduğunu belirtti ve sözü su temin projesine getirerek, "Bu millet yapar yav, yapar." dedi.

Türkiye'nin bir dönem kendi sorunlarıyla uğraşmaktan, etrafındaki dost ve akraba topluluklarla ilgilenemediğini ifade eden Erdoğan, "Biz Türkiye'nin 2002 yılından itibaren gerçekleştirdiği yatırım hamlelerinden Kıbrıslı kardeşlerimizin de yararlanmasını arzu ettik." diye konuştu.

Erdoğani "İnanç öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Bütün mesele inanmak. Bugün hep birlikte bunun sadece temelsiz bir iddia değil, bir hakikat olduğuna şahit oluyoruz." dedi.