Resmi temaslarda bulunmak üzere bu sabah Tahran'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Ruhani’den sonra kürsüye gelen Erdoğan, Türkiye’nin en pahalı doğalgazı İran’dan aldığını söyledi.

Erdoğan, konuşmasında, İran’ın doğalgaz ihracatının yüzde 90-95’ini Türkiye'nin aldığını ifade etti. İran'dan en pahalı doğalgazı Türkiye'nin aldığını belirten Erdoğan, "İran fiyatı aşağı çekerse, aldığımız doğalgazın miktarını çoğaltırız. Doğal gaz ihtiyacımızı ucuz almalıyız ki vatandaşlara da ucuz verelim. Dost ve kardeş iki ülke birbiriyle dayanışma içinde olmazsa, kiminle olacağız. İran’la dayanışmamızı hiçbir zaman kenara koymak istemiyoruz. 30 milyar dolar ticaret hedefimize ulaşmamız lazım." dedi.

Cumhurbaşkanı, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısını yaptıklarını hatırlatarak, iki ülke arasındaki ekonomik durgunluğa ve İran lehine gelişen iki ülke ticaret hacminin azlığına dikkat çekti.

“Ticari ve ekonomik alanda ne yapacağımızı konuştuk. Bölge adeta ateşten bir gömlek, bunları konuştuk. Siyasi anlamda ne gibi adımları atabiliriz, bunları aramızda konuştuk.” diyen Erdoğan, İran ile Türkiye’nin ekonomik işbirliği alanında 2013 yılından bu yana geriye gittiğini belirtti. Ekonomik hedeflerin tutturulamadığını dile getiren Erdoğan, iki ülkenin milli paralarıyla ticaret yapması üzerinde durdu.

"ULAŞIMDA SORUNLARIMIZ VAR"

“Ulaşımda sorunlar var. Bürokratik engellerden bir an önce kurtulmak lazım. İran ile aramızda kültürel ve inanç turizmini geliştirmek isteriz ve bu tecrübemizi İran ile de paylaşmak isteriz.” ifadesini kullanan Erdoğan, bölgesel ve uluslararası sorunlara da değindi.
“Irak bizim için kan ağladığımız bir yer. 300-350 kilometre sınırımız var. Bu ülkede tarih katledildi. Kültür katledildi. Suriye’de de 300 bin kişi öldürüldü.” diyen Erdoğan, Müslümanın Müslüman’ı katlettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, söz konusu bölgede çatışan tarafları buluşturarak kan akımını durdurmayı teklif etti.

RUHANİ: YEMEN’DE AKAN KANIN DURMASINI İSTİYORUZ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Erdoğan ile verimli bir görüşme yaptıklarını dile getirdi. Yemen sorununa dikkat çeken Ruhani, görüşmede sorunun çözümü için fikir birliğine vardıklarını aktardı. Ruhani, üçüncü ülkelerin de devreye girerek, Yemen’de akan kanın en kısa zamanda durdurulmasını görüştüklerini ifade etti. İran Cumhurbaşkanı, bölgede devam eden aşırılıkçı akımlar ve terörizmle mücadeleyi ele aldıklarını belirtti. Ruhani, İran’ın nükleer sorunu konusunda ülkesine verdiği destekten dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini bildirdi.

Erdoğan’a ziyaretinde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik eşlik ediyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan da heyette yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İran'ın dini lideri Hamaney ile de görüşmesi bekleniyor. Erdoğan, akşam saatlerinde İran temaslarını tamamlayarak Ankara'ya dönecek.