Etiyopya’da Başbakan Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini kaydederek enerji, müteahhitlik ve savunma sanayi gibi alanlarda Türk yatırımcılarının Etiyopya’ya önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya’da Başbakan Hailemariam Desalegn ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın yaklaşık 1 milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ifade ederek, Türkiye ve Etiyopya arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin ilerlemesine vesile olduğunu belirti. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, birinci ve ikinci Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini, en son Malabo’daki İkinci Türkiye-Afrika Zirvesi’nde de gerek sorunları, gerekse geleceğin barış dünyasının nasıl kurulacağı konusunda ülkelerin düşüncelerini ifade ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteşebbislerin, girişimcilerin Türkiye’yi Afrika ülkelerinde ciddi manada temsil görevi üstlendiğini söyledi.

ETİYOPYA İLE TİCARET HACMİ HEDEFİ 500 MİLYON DOLAR
Gerek Etiyopya, gerekse diğer Afrika ülkelerindeki Türk firmalarının yatırımlarının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Temennimiz bunu en kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Her iki ülkenin toplam nüfusu 170 milyon gibi, bu ticaret hacmi bunun için çok çok küçük” dedi.

Türk müteşebbis ve girişimcilerini özellikle enerji konusunda, hidroelektrik konusunda Etiyopya’ya sevk edebileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in önderliğinde kalabalık bir iş adamı heyetinin ziyaretine eşlik ettiğini hatırlatarak, bugün yapılacak görüşmelerde Türkiye ve Etiyopya arasında ekonomik ve iş birliği alanlarında yeni bir döneme girileceğine inandığını belirtti.

TÜRKİYE’NİN ETİYOPYA’NIN GELİŞİMİNE KATKISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK’in organizasyonu ile düzenlenecek İş Forumu’nda, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile iş adamlarını hitap edeceklerini ifade ederek, “İş adamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir, üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işler olabilir. Etiyopya’nın alt yapı, üst yapı çalışmalarında müteahhitlik firmalarımızın çok büyük katkıları olacaktır. Bütün bunlarla birlikte savunma sanayine yönelik adımlar atabiliriz, askerî iş birliği alanında müşterek adımlar atabiliriz” dedi. Addis Ababa Üniversitesi’nde Türkoloji bölümü kurulmasını arzu ettiklerini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü’nün müşterek çalışmaları için de gerekli zemini hazırlamak isteğinde olduklarını söyledi.

TÜRKİYE İLE ETİYOPYA DAYANIŞMA İÇERİSİNDE
Desalegn ile görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak da değerli dostum Desaleng ile konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında, legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında, kendileri de ‘dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız’ dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceğe bakışımızı çok daha farklı şekilde güçlendirecektir” diye konuştu.

HABEŞ KRALI NECAŞİ’NİN BİZİM DÜNYAMIZDA ÖZEL BİR KONUMU VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Hz. Muhammed’in Habeşistan’ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve “Habeşistan’daki kral güvenlidir, emindir, oraya gideceksiniz” dediğini aktararak, “Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi’nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge” dedi.

BAŞBAKAN DESALEGN: BU ZİYARET İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR
Etiyopya Başbakanı Desalegn da ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Türk iş adamlarının Etiyopya’da tekstil, ayakkabı sanayi, imalat sanayi ve deri mamulleri alanında iş yapabileceklerini belirten Başbakan Desalegn, enerji yatırımlarının da Etiyopya’da önemli fırsatlar barındırdığını, anlaşmalar neticesinde Etiyopya’da enerji alanında faaliyet gösterecek şirketlerin üretecekleri enerjinin satın alınması noktasında devlet garantisinden yararlanması için bir çerçeve anlaşmanın imzalanması görüşmelerinin yapıldığını belirtti.