Facebook’ta örgütlenen yüzlerce Türk vatandaşı Ermeni ‘soykırım’ anıtını protesto etmek için günler öncesinden hazırlandı. Fakat aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Belçika’ya gelmesi ‘soykırım’ anıtı protestosunu unutturdu.

Belçika’da tartışmalara sebep olan Ermeni ‘soykırımı' anıtı, 50 bin nüfuslu Jette Belediyesi’nde geçtiğimiz Pazar günü binlerce Ermeni vatandaşların katılımıyla açıldı. Daha önce ‘soykırım’ anıtının dikileceğini duyan Türk vatandaşlar bu anıtı protesto etmek için girişimde bulunmuştu. Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta ‘Ermeni ve Süryani Soykırımı uluslararası bir yalandır’ adı altında oluşturulan etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Anıtın açılacağı gün büyük bir protesto yapılacağı duyuruldu. Fakat anıtın açılış gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Belçika’ya gelmesi ‘soykırım’ anıtını protesto gösterisini olumsuz etkiledi. Vatandaşlar, mitinge gitmeyi tercih edince ‘soykırım’ anıtı protestosu yürüyüşü iptal ettirdi.

Dünya Süryaniler Birliği (SUA) Başkanı Johny Messo katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, “Bu Türkiye’ye karşı bir nefret çağrısı değil ama soykırımı tanı çağrısı.’’ dedi. Messo, yüzyıl önce 500 bin Ermeni’nin öldürüldüğünü ve ülkeden kovulduğunu söyledi. “Yüz yıllarca Kendi atalarının ülkelerinde yaşayan Ermeniler kovularak öldürüldü. Bu soykırım anıtı ile 2 milyon insanı anıyoruz.” şeklinde konuştu. Messo konuşmasında, Türkler ve Kürtlerin Ermenileri katlettiğine dikkat çekti.

Jette Belediye Başkanı Hervé Doyen ise “Tarih gerçektir, bir görüş değil.’’ ifadesini kullandı. Doyen, “1915’te Süryaniler, Ermeniler ve Hristiyanlar Orta Doğu’dan sürülerek, öldürüldü ve aç bırakıldı. Bunun tek bir kelimesi vardır buda, soykırımdır.’’ şeklinde konuştu