Ortadoğu'nun önde gelen basın yayın kuruluşları, milletvekili seçimleri için sandığa giden Türkiye'yi an be an takip ediyor. Önceki seçimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti lehindeki haberlerle duyuran Arap basınının bu kez olumsuz haberler yapması dikkat çekiyor.

Haberlerde seçimlerin, son yıllarda Katar hariç bölge ülkelerinin hemen hemen tümüyle arası açık olan Ankara yönetimi için "dönüm noktası olacağı" vurgusu yapılıyor. Özellikle Mısır'la ters düşmesinin ardından Türkiye'nin bölgede itibarının kaybolduğu iddia ediliyor. Siyasi analistler, bu seçimlerin yeniden barış ortamı oluşturacağı umudu taşıdıklarını vurguluyor.

ERDOĞAN'I ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Suudi Arabistan menşeli Ortadoğu'nun saygın gazetesi Şark el-Avsat, "Demirtaş, Erdoğan'ın telefonunu reddetti" hatırlatmasını yaparak Türkiye'de çok önemli bir seçim yapıldığını vurguladı. Yine Suud menşeli Şuruk gazetesi de "Kara Fatma, Erdoğan'a yeni saray yaptırdı" haberini manşetine taşıyarak "Türk halkı referanduma gidiyor" benzetmesinde bulundu. Haberde, HDP'nin barajı aşması halinde, Erdoğan'ı zor günlerin beklediği yorumu yapıldı.

BEREN SAAT'İN FOTOĞRAFINI KULLANDILAR

Mısır'ın saygın haber ajansı ONA ise "Muhalifler, koalisyon hükümetine hazırlanıyor" haberini paylaştı. Mısırlı Şuruk Gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Arap dünyasında yakından tanınan oyuncu Beren Saat'in fotoğrafını kullandı. Beren Saat'in oy kullanırken çekildiği fotoğrafını web sitesine koyan gazete, "Erdoğan parlamentoda çoğunluğu kaybetmekten korkuyor" başlığını kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayın yapan Sky News Arabia televizyonu, Türkiye'deki seçimi "dönüm noktası" olarak yorumladı. Abu Dabi'den yayın yapan El-Beyan gazetesi de "Kara Fatma, Erdoğan'a saray yaptırdı" manşetiyle çıkarak "Türk halkı sandığa gidiyor" dedi.

DAVUTOĞLU, HABERLERDE GÖRÜNMÜYOR!

2011 ve önceki seçimlerde aynı yayın organları seçim gündemlerini Erdoğan ve AK Parti lehinde haberlerle duyururken bugün hemen hemen tümünün olumsuz haber yapması dikkat çekti.

İkinci dikkat çeken konu ise seçime Başbakan Ahmet Davutoğlu girdiği halde, haberlerde Erdoğan'ın adının geçmesi oldu. Seçimlerin Erdoğan'ın gölgesinde gerçekleştiği yorumu sıkça yapılıyor. Mısırlı bürokrat Ahmet Selim, bölge ülkelerinin Türkiye aleyhine dönmesini, Ankara yönetiminin yaptığı stratejik hatalara bağlayarak, "Türkiye, Ortadoğu'da yumuşak gücünü kaybetti" şeklinde özetledi.